Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Allergie voor schaaldieren

By jojo

augustus 28, 2022

allergie, allergie test, allergie voor schaaldieren, allergietest, intolerantie, voedselovergevoeligheid

Allergie voor schaaldieren.

Schaaldier allergie symptomen en tekenen

Veel mensen houden enorm van schaaldieren zoals oesters, mosselen, garnalen, krab, kreeft en verder. Schaaldieren zijn immers gezond. Schaal- en schelpdieren zijn net als vis over het algemeen rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium en seleen. Daarnaast bevatten ze afhankelijk van de soort wisselende hoeveelheden B-vitamines. Zo zijn garnaal en mosselen een bron van vitamine B2.(1)

allergie voor schaaldieren

Toch kunnen er ook nadelen kleven aan het eten van schaal- en schelpdieren; bij sommige mensen veroorzaakte het eten van schaal- en schelpdieren een allergische reactie. Allergie voor schaaldieren komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking (2).

Voor ons een reden om wat meer informatie te geven over allergie voor schaaldieren, de kenmerken en de symptomen van allergie voor schaaldieren en hoe de diagnose gesteld wordt. Bovendien wordt ook aandacht besteed welke behandelingen en helpen bij een allergische reactie op schaal- en schelpdieren.

Wij hebben dit artikel voor alle duidelijkheid in een overzichtelijke serie geschreven. Alle bronvermeldingen vindt u onderaan iedere artikel. Uiteraard hopen wij dat u na het lezen van deze serie artikelen meer inzicht heeft in allergie voor schaaldieren. Wilt u testen of u zelf een mogelijke schaaldier allergie heeft, dan kunnen wij u onze uitvoerige allergie- en intolerantietesten aanbevelen. Met nadruk wijzen wij er op dat de voedselintolerantietest op basis van een haartest geen allergie weergeeft; voor het verschil tussen voedselintolerantie en allergie verwijzen wij u graag naar het artikel "Allergie of Voedselintolerantie".

Als u ooit een reactie heeft gehad op een voedingsmiddel dat u heeft gegeten, bent u zeker niet de enige. Tussen de 6 en 8 procent van de mensen kan een allergie hebben voor een bepaald voedingsmiddel.  Mensen kunnen allergisch zijn voor veel voedingsmiddelen, waaronder pinda's, eieren, soja, tarwe en ja, zelfs voor schaaldieren.

De allergie voor schaaldieren is één van de weinige allergieën die vaker voorkomt bij volwassenen dan bij kinderen.  In feite kan maar liefst 1 op de 100 volwassenen een bepaalde mate van schelpdierallergie hebben.

Maar hoe ziet een allergie voor schaaldieren eruit, en hoe kun je erachter komen of je allergisch bent?

Een uitstekend hulpmiddel om te testen of u allergisch bent voor schaal-schelpdieren is de SELECT35 Allergietest.

In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over allergieën voor schaaldieren, hoe u kunt weten of u er een hebt en welke behandelingsopties er voor allergieën zijn.

allergie voor schaaldieren

2. Wat veroorzaakt allergische reacties op schaaldieren?

Voedselallergieën treden op wanneer uw immuunsysteem over-reageert op een specifiek soort voedsel. Maar ongeacht voor welk voedsel je allergisch bent, het reactieproces voor de meeste voedsel-allergische reacties is vergelijkbaar. Anders dan bijvoorbeeld bij een Voedselintolerantie, zijn de allergische reacties snel merkbaar. Daar waar het bij een Voedselintolerantie soms dagen kan duren aleer u een reactie krijgt; bij een allergische reactie is dit meestal binnen een uur. Het kan zelfs bijna onmiddellijk zijn.

Voor mensen met een schelpdier-allergie gaat het meestal om het volgende: 

- je lichaam wordt blootgesteld aan zeevruchten of een soort schaaldieren. Het gaat er dan ook niet alleen om of je een daadwerkelijke voedselallergie hebt; het kan dus ook om de aanraking gaan waarbij je het product niet hebt gegeten.

- het tropomyosine-eiwit in het schelpdier bindt zich aan antilichamen die door uw immuunsysteem worden geproduceerd. Allergie heeft steeds te maken met uw immuunsysteem. 

- het schelpdier-eiwit zet je immuunsysteem aan tot het produceren van meer antilichamen. 

- uw immuunsysteem geeft ook histamine af, dat verantwoordelijk is voor sommige symptomen.

- U ervaart symptomen van een allergische reactie als gevolg van uw immuunreactie

De symptomen die je ervaart, kunnen variëren in ernst, afhankelijk van hoe ernstig je schelpdierallergie is. De ernst van je symptomen hangt ook af van je immuunsysteem. Het immuunsysteem van iedereen reageert anders op prikkels.

3. Welke schelpdiersoorten kunnen allergische reacties veroorzaken?

Elke soort schelpdier kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Dit kunnen onder andere schaaldieren zijn, zoals:

Garnalen

Krab

Kreeft

Garnalen

Weekdieren, of tweekleppigen, zijn een andere groep van schelpdieren die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Schelpdieren van weekdieren zijn onder andere:

Mosselen

Venusschelpen

Oesters

Inktvis

Octopus

Slakken

Jakobsschelpen

Abalone

Van deze twee groepen ondervinden de meeste mensen ernstiger reacties op schaaldieren in de groep schaaldieren. Sommige mensen die allergisch zijn voor schaaldieren, kunnen zonder problemen weekdieren eten. Of dit ook andersom zo is, dat is niet geheel duidelijk. Het advies is dan ook om als er een allergie is voor weekdieren ook geen schaaldieren te eten

4. Wat is de meest voorkomende allergie voor schaaldieren?

Zowel kinderen als volwassenen zijn vaker allergisch voor schaaldieren dan voor weekdieren. Maar als het gaat om de meest voorkomende schaaldieren, is garnaal degene die het vaakst een allergische reactie uitlokt.

Daarnaast zijn er ook heel veel soorten garnalen; het allergisch zijn voor de ene soort wil niet zeggen dat je dat ook bent voor de andere soort. De ene soort kan heftige reacties teweeg brengen terwijl bij de andere soort slechts een milde reactie teweeg gebracht wordt.

Dit gezegd hebbende, tenzij je arts of andere deskundige, je anders vertelt, als je allergisch bent voor garnalen, moet je alle schaaldieren vermijden.

5. Wat zijn de symptomen en tekenen van een schaaldierenallergie?

Mensen met een allergie voor schaaldieren kunnen last hebben van verschillende symptomen, of zelfs van meerdere tegelijk. Enkele veel voorkomende schelpdier-allergie symptomen kunnen zijn: 

Braken, diarree, maagpijn, opgeblazen gevoel en winderigheid

Netelroos op het lichaam

Duizeligheid en verwarring

Tintelingen of zwelling in de lippen en de tong

Jeuk of gevoelloosheid rond de keel of mond

Het gevoel dat u niet kunt ademen

Repetitieve, niet-productieve hoest

Bleke huid

Sommige mensen met een ernstige allergie voor schelpdieren kunnen anafylaxie krijgen. Anafylaxie treedt op wanneer uw immuunsysteem in een ernstige overdrive raakt en een stortvloed aan chemicaliën afgeeft. Deze aanval van chemicaliën kan ertoe leiden dat u in shock raakt, uw bloeddruk daalt en u moeite krijgt met ademhalen.

Tekenen van anafylaxie zijn onder andere:

Plotselinge huiduitslag

Moeilijke ademhaling

Zeer zwakke of snelle pols

Misselijkheid en braken

Anafylaxie kan levensbedreigend zijn. Als u denkt dat u een anafylactische reactie heeft, moet u onmiddellijk dringende medische hulp inroepen.

6. Zijn er verschillende niveaus van ernst van schelpdier-allergieën?

Als u een allergie voor schaaldieren hebt, ziet uw reactie er niet noodzakelijkerwijs hetzelfde uit als die van een vriend of familielid die ook allergisch is voor schaaldieren. Mensen kunnen heel verschillende symptomen hebben. Bovendien is de ernst van het symptoom kenmerkend voor hun schelpdier-allergie.

Sommige mensen hebben een milde reactie op de blootstelling aan schaaldieren die kan worden behandeld met een antihistaminicum of een ander allergie medicijn. Anderen kunnen een ernstige, levensbedreigende allergische reactie hebben die onmiddellijke behandeling in een gezondheidsinstelling vereist.

Het is ook mogelijk dat je allergie na verloop van tijd verergert, zodat je een ernstigere reactie kunt krijgen, zelfs als je in het verleden slechts milde reacties hebt gehad. Daarom is het belangrijk om schelpdieren te vermijden als je een bekende allergie hebt, zelfs als het slechts een milde allergie is.

Het is ook mogelijk dat je allergie na verloop van tijd verergert, zodat je een ernstiger reactie kunt krijgen, zelfs als je in het verleden slechts milde reacties hebt gehad. Daarom is het belangrijk dat je schelpdieren vermijdt als je een bekende allergie hebt, zelfs als het maar een milde allergie is.

7. Wanneer kun je een allergie voor schelpdieren krijgen?

Een van de unieke kenmerken van schelpdier-allergieën is dat ze niet altijd in de kindertijd ontstaan. Sommige mensen kunnen als kind zonder problemen schelpdieren eten, maar krijgen er pas last van als ze volwassen zijn.

Bijna 60% van de mensen bij wie een allergie voor schaaldieren is vastgesteld, kreeg pas op volwassen leeftijd last van hun eerste symptoom. 

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, waaronder:

- Hormonale veranderingen naarmate we ouder worden

- Genetische en omgevingsfactoren

- Virale of bacteriële factoren die de reactie van je lichaam veranderen

Onderzoekers zijn niet zeker van de oorzaak van schelpdierallergieën bij volwassenen. Als u echter symptomen van een allergische reactie ervaart nadat u schelpdieren hebt gegeten, moet u de juiste voorzorgsmaatregelen nemen en overwegen een allergietest te doen.

8. Hoe lang duurt het voordat je een allergische reactie op schelpdieren krijgt?

Een allergische reactie op schaaldieren laat meestal niet lang op zich wachten. Sommige symptomen treden al op enkele minuten nadat u in contact bent gekomen met het schelpdierallergeen, door het aanraken of het eten ervan. Bij andere symptomen kan het tot een uur duren voordat ze optreden.  Maar als u onmiddellijk na het eten van schaaldieren ernstige symptomen krijgt, moet u meteen medische hulp inroepen.

9. Hoe wordt een schelpdierallergie vastgesteld?

Hoe weet ik of ik allergisch ben voor schaaldieren? Het vaststellen van een voedselallergie kan lastig zijn en dat geldt ook voor schelpdieren. Iedereen kan verschillende symptomen en een verschillende ernst van de symptomen ervaren.

Bovendien krijgen sommige mensen alleen een allergische reactie als ze daadwerkelijk schelpdieren eten, terwijl anderen kunnen reageren als ze ermee in aanraking komen - hetzij door aanraking, hetzij doordat ze in de buurt zijn van iemand die schelpdieren kookt.

Door deze complicaties kan het proces om een allergie voor schaaldieren vast te stellen, meerdere stappen in beslag nemen. Enkele van deze stappen kunnen zijn:

Een vragenlijst - een van de eerste dingen die men je vraagt te doen als je denkt dat je een allergie voor een bepaald voedingsmiddel hebt, is het invullen van een vragenlijst. De vragenlijst is om vast te stellen wat je hebt gegeten, wanneer je het hebt gegeten, hoeveel je hebt gegeten, wat je reacties waren, de ernst van de reactie, en nog veel meer. Er kan u zelfs gevraagd worden om gedurende enkele dagen een voedseldagboek bij te houden om andere mogelijke oorzaken van uw allergische reacties te noteren.

Een huidpriktest - bij een huidpriktest wordt een kleine druppel vloeistof met het mogelijke voedselallergeen op uw huid aangebracht (in dit geval het schelpdierallergeen). Vervolgens wordt met een kleine naald in de huid geprikt, zodat een klein beetje van de voedselallergeen bevattende vloeistof in de huid kan sijpelen. Als u allergisch bent voor de stof, vormt uw huid een klein rood bultje. Dit type allergietest geeft je snel resultaten - vaak binnen 30 minuten of minder.

Een bloedtest - bloedtesten worden gebruikt als alternatief voor of in combinatie met huidpriktesten. Er wordt een klein bloedmonster afgenomen dat vervolgens wordt geanalyseerd op een specifiek antilichaam. De aanwezigheid van dat antilichaam wijst op de mogelijkheid van een allergische reactie. De resultaten van deze allergietests laten iets langer op zich wachten - meestal een week of twee. Een voordeel van dit type test is echter dat je het thuis kunt doen met een allergietestkit voor thuisgebruik.

Afhankelijk van uw symptomen en de ernst van uw reactie, kan een arts een van deze methoden of alle drie gebruiken om vast te stellen of u waarschijnlijk allergisch bent voor schelpdieren.

10. Welke behandelingen helpen bij allergische reacties op schelpdieren?

Zoals bij veel voedselallergieën het geval is, bestaat er geen magische pil of ander geneesmiddel voor een allergie voor schaaldieren. De beste manier om uzelf tegen een allergische reactie te beschermen, is om schelpdieren helemaal te vermijden.

Er zijn een paar stiekeme plaatsen waar schelpdieren in voedingsmiddelen kunnen voorkomen, dus u moet ervoor zorgen dat u de voedingsmiddelen die u koopt zorgvuldig controleert. Enkele van deze producten kunnen zijn:

- Sauzen

- Bouillons

- Kruidenmixen

- Sushi

Restaurants bereiden soms ook voedsel dat geen schaaldieren bevat in de buurt van voedsel dat wel schaaldieren bevat. Afhankelijk van de ernst van uw allergie, kan dit ook een reactie veroorzaken.

Als u in contact komt met schelpdieren en een allergische reactie krijgt, zijn er een paar soorten behandelingen die de reactie kunnen helpen beheersen of, in levensbedreigende situaties, uw leven kunnen redden.  Deze kunnen zijn:

- Een EpiPen - Als je een ernstige voedselallergie hebt, kan je arts je een epinefrine-injector voorschrijven, beter bekend als een EpiPen. Dit kan levensreddend zijn als u een ernstige allergische reactie krijgt en in een anafylactische shock raakt. Zelfs als u uw EpiPen kunt gebruiken en de reactie begint te kalmeren, moet u voor de zekerheid toch een ambulance bellen.

- Medicijnen op recept of recept - Voor mensen met een meer gematigde allergie voor schaaldieren kan een allergiemedicijn op recept of recept helpen om de reactie onder controle te houden. Antihistaminica en corticosteroïden worden beide vaak voorgeschreven om milde allergiesymptomen te behandelen.

Houd uw voedselallergieën in de gaten met Mijn Voedselintolerantietest!

Voedselallergieën kunnen u verrassen - vooral als u in het verleden van een bepaald soort voedsel hebt kunnen genieten, maar er later achter komt dat u allergisch bent. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om u bewust te worden van uw reacties op voedsel en te weten welke u in de toekomst moet vermijden.

Als u onlangs ongemak of allergiesymptomen hebt ervaren na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, kan een van de Allergie- en intolerantietesten van Mijn Voedselintolerantietest u helpen antwoorden te krijgen op uw gezondheidsproblemen.

U kunt deze eenvoudige vingerpriktest thuis doen. De test test op reacties op veel voorkomende voedselallergenen, waaronder garnalen. Als uit de test blijkt dat u mogelijk een allergie hebt, neemt dan contact op met uw arts om verder onderzoek te doen.

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte