Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Eliminatie Dieet

Op weg naar de eliminatie van mogelijke allergie en intolerantie veroorzakers


De volgende stap in uw allergie & intolerantie reis

Een eliminatiedieet is een korte termijn dieet waarbij u het voedsel dat u eet beperkt, met de bedoeling de bestaande voedselintolerantie of allergie symptomen te verlichten.

Eliminatiedieet wordt gebruikt wanneer mensen vermoeden dat ze een reactie hebben, maar niet in staat zijn geweest om de hoofdoorzaak van hun symptomen te identificeren. Ze worden ook vaak gebruikt na een voedselintolerantietest of een allergietest om het exacte beledigende item te bevestigen.

Een eliminatiedieet moet ten minste 4 weken duren, zodat alle geëlimineerde voedingsmiddelen volledig uit uw systeem kunnen worden gespoeld. Na de initiële eliminatieperiode van 4 weken kunt u beginnen met het herinvoeren van deze voedingsmiddelen, één voor één, om te bepalen welke voedingsmiddelen de wortel van uw symptomen waren.

Het is niet ongewoon dat de eliminatieperiode voldoende is om een reactie volledig te laten verdwijnen. Dit is echter niet altijd het geval en je moet voorzichtig zijn bij het herinvoeren van items, vooral wanneer het een verdachte allergie is.


Voor wie is een Eliminatiedieet?

Een eliminatiedieet is ideaal voor iedereen die regelmatig last heeft van spijsverteringsverschijnselen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, buikkrampen of gas. Het kan ook nuttig zijn als u last heeft van hersenmist, regelmatige hoofdpijn of constante vermoeidheid. Dit zijn allemaal veel voorkomende symptomen van voedselintolerantie of allergie en kunnen worden verlicht door een eliminatiedieet.

Onderzoek wijst uit dat een eliminatiedieet onder begeleiding van een IgG-intolerantietest of een IgE-allergietest kan helpen bij symptomen van andere aandoeningen zoals Ulceratieve Colitis en IBS. Dit is veelbelovend, aangezien ongeveer 80% van de IBS-patiënten melden dat een specifiek voedingsmiddel hun symptomen triggert. Uit een studie van 2013 bleek dat een eliminatiedieet op basis van de resultaten van een intolerantietest de symptomen bij IBS-patiënten die ook last hadden van migraine, aanzienlijk kan verminderen¹.

Dit had een positieve invloed op hun kwaliteit van leven. In een aparte studie uit 2018 werd gekeken naar de effecten van een intolerantietest geleide eliminatiedieet bij patiënten met Ulceratieve Colitis. De studie had zowel een interventiegroep (die met het eliminatiedieet begon) als een controlegroep (die hun dieet niet veranderde).

De gemelde verschijnselen verlaagden significant binnen de interventiegroep ten opzichte van de controlegroep. Hiermee concludeerden zij dat het eliminatiedieet had bijgedragen aan het verminderen van de ernst van de symptomen van de patiënt². Naarmate er meer onderzoek wordt gedaan, wordt duidelijk dat voedselintoleranties een rol spelen bij verschillende gezondheidsaandoeningen. En het simpelweg vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan voor velen van ons het enige zijn dat nodig is om zonder deze ongemakkelijke symptomen te leven.


Hoe volg je succesvol een Eliminatiedieet

Voedseldagboek
Wat wordt gemeten, wordt beheerd. Het is dus van het grootste belang dat je het voedsel dat je eet in de gaten houdt, zowel tijdens de eliminatieperiode als tijdens de herintroductiefase. Dit zal van onschatbare waarde zijn om te bepalen welke voedingsmiddelen symptomen veroorzaken en in welke mate. Het is met name belangrijk wanneer u items opnieuw in uw dieet introduceert.

Symptomenbewaking
Idealiter heeft uw voedseldagboek ook een 'symptomen'-sectie voor u om te controleren hoe elk voedingsmiddel uw lichaam beïnvloedt. Dit zal u helpen om eventuele patronen in de symptomen of het gebrek daaraan te herkennen. Het zal je ook gemotiveerd houden in momenten van zwakte wanneer een oude begeerte toeslaat of wanneer je iets wordt aangeboden dat een van je bekende probleemvoedingsmiddelen bevat.

Het is nuttig om uw symptomen een ernstig niveau te geven, om zowel uw vooruitgang te monitoren als om te bepalen welke voedingsmiddelen u voor onbepaalde tijd wilt blijven vermijden. Maak gewoon een lijst van de symptomen die u opmerkt, noteer de ernst van die symptomen en maak een lijst van de voedingsmiddelen die u recentelijk hebt gegeten en die de oorzaak kunnen zijn.

Voedingsstoffen vervangen
Voordat u begint met een eliminatiedieet, is het aan te raden dat u nadenkt over het voedsel dat u zult vermijden, en de voedingsstoffen waar dit voedsel rijk aan is. Je moet ervoor zorgen dat je geen enkele primaire bron van voedingsstoffen verwijdert zonder een vervanging te plannen. Als je bijvoorbeeld vis verwijdert, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je nog steeds genoeg omega 3, 6 & 9 vetzuren binnenkrijgt. Hoewel de meeste experts zouden adviseren dat u al uw vitaminen en mineralen uit voedselbronnen haalt, in plaats van supplementen, zijn er momenten waarop suppletie nodig kan zijn.

Intolerantie testen en allergie testen
Wij raden u aan uw eliminatiedieet te laten leiden door de resultaten van een IgG-intolerantietest en/of IgE-allergietest, in plaats van uw eigen darminstincten. Het gebruik van de juiste testresultaten om uw eliminatiedieet te informeren, betekent dat u uw dieet niet nodeloos zult beperken (en daardoor een vitaminetekort riskeert). Het is ook een veel efficiëntere manier om symptoomvrij te worden.


Hoe voltooi je succesvol een eliminatie dieet

U moet uw eliminatiedieet beginnen met het verwijderen van al die voedingsmiddelen die in uw testresultaten naar voren komen uit uw dieet. Probeer niet één item tegelijk te verwijderen, want daar is de herintroductiefase achteraf voor bedoeld. Dit is de meest effectieve manier om het dieet uit te voeren en zal je helpen om veel eerder symptoomvrij te worden in vergelijking met het één voor één verwijderen van het voedsel.

Na de eliminatieperiode van 4 weken kunt u beginnen met het herintroduceren van de voedingsmiddelen die u hebt verwijderd. Vergeet niet dat intolerantiesymptomen overal kunnen optreden, van een paar uur tot twee dagen na het consumeren van een probleemvoedsel, dus we raden aan om één item per keer te herintroduceren, om de paar dagen. Dit is het punt waarop het monitoren van uw voedselinname en symptomen het belangrijkst is. Zorg ervoor dat u uw maaltijden bijhoudt en een notitie maakt van eventuele symptomen die u ervaart.

Begin met kleine hoeveelheden van elk voedingsmiddel, in plaats van direct all-in te gaan. Voedselintoleranties zijn een spijsverteringskwestie, dus hoe meer je eet van een voedsel dat je intolerant bent, hoe erger je symptomen kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld amandelen uit je dieet haalt, heb je er hooguit een handvol - liefst minder - en zie je hoe je lichaam daarop reageert.

Op deze manier kunt u de voedingsmiddelen die de meeste problemen voor u hebben, lokaliseren en leren wat uw lichaam wel en niet aankan. U kunt ontdekken dat uw lichaam bepaalde voedingsmiddelen slechts in kleine hoeveelheden kan verdragen, wat u kan helpen om symptomen in de toekomst te voorkomen.

Zoals we al eerder zeiden, is de meest effectieve manier om een eliminatiedieet uit te voeren het volgen van een voedselintolerantietest. Het zal u helpen om tijd te besparen en uw intolerantiesymptomen zo snel mogelijk te verlichten.

intolerantietest

Ontvang GRATIS het E-book
"Waarschuwingstekens voor een voedselovergevoeligheid"