Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Gluten informatie en overzicht

By jojo

juli 28, 2021


Gluten informatie en overzicht

In dit artikel willen wij nog eens op een informatieve wijze meer informatie en een overzicht geven van gluten. Wat zijn gluten, kun je gluten vermijden en meer over glutenvrije voeding.
Gluten, althans de problemen die hierdoor veroorzaakt worden, worden door steeds meer mensen ervaren als bron van klachten. Het lijkt ons daarom van belang informatie en advies te geven over dit fenomeen.

gluten informatie en advies

Gluten algemeen

Gluten is de algemene term voor een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en triticale. Alle tarwesoorten bevatten gluten, ook durum, spelt en farro. Veel dagelijkse voedingsmiddelen bevatten gluten, zoals pasta, brood en bier. Gluten zitten echter ook in allerlei minder voor de hand liggende voedingsmiddelen. Een aanzienlijk aantal mensen ondervindt een negatieve reactie op gluten bij consumptie, wat betekent dat zij zich moeten houden aan een glutenvrij dieet om negatieve effecten te voorkomen. In dit artikel geven we meer informatie over gluten, waarom sommige mensen gluten moeten vermijden en welke voedingsmiddelen het eiwit bevatten.

Wat zijn  gluten?

Gluten is de naam die wordt gegeven aan een familie eiwitten die voorkomt in alle vormen van tarwe, gerst, rogge en triticale. Deze eiwitten helpen voedsel samen te binden en hun vorm te behouden.

Tarweproducten, zoals brood, gebak, crackers, ontbijtgranen en pasta, bevatten over het algemeen gluten. Het is ook een ingrediënt in producten op basis van gerst, waaronder mout, kleurstoffen voor levensmiddelen, moutazijn en bier.

Deze glutenbevattende granen kunnen echter ook voorkomen in andere, minder voor de hand liggende voedingsmiddelen, zoals soepen, sauzen, en salade dressings. Het is dan ook, zeker in het kader van een glutenintolerantie, te adviseren om bij het doen van boodschappen de productinformatie te lezen. Zitten in een product gluten, of glutenhoudende bestanddelen, verwerkt dan staat dit op de verpakking.

gluten informatie en advies

Glutenvrij dieet volgen

Een persoon kan om verschillende redenen een glutenvrij dieet moeten volgen:

Glutengevoeligheid: Een persoon met gevoeligheid voor gluten kan buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, hoofdpijn en vermoeidheid ervaren na het consumeren van gluten. Het elimineren van gluten uit het dieet kan deze symptomen verbeteren.

Coeliakie: Dit is een auto-immuunaandoening waarbij een intolerantie voor gluten de dunne darm kan beschadigen, wat leidt tot darmschade, slechte opname van voedingsstoffen en lichamelijke pijn. Sommige mensen met coeliakie hebben geen symptomen.

Een persoon met coeliakie moet een volledig glutenvrij dieet volgen. Andere mensen kiezen ook voor een glutenvrij dieet om redenen van gewichtsverlies of om diverse andere gezondheidsredenen.

Sommige mensen die geen coeliakie of glutenallergie hebben, ervaren echter soortgelijke symptomen als mensen met deze aandoeningen. Dit staat bekend als niet-celiac gluten sensitivity (NCGS).

Volgens het World Journal of Gastroenterology kan NCGS verband houden met sommige psychische aandoeningen, zoals depressie en angst, maar ook met bepaalde auto-immuunziekten, zoals: Hashimoto's thyroiditis, rheumatologische aandoeningen en psoriasis

Mensen die geen coeliakie hebben, maar aan andere aandoeningen lijden, zoals prikkelbare darm syndroom (IBS) en eosinofiele slokdarmontsteking, kunnen baat hebben bij het vermijden van gluten. Recent onderzoek Trusted Source suggereert ook dat NCGS een ziekte van de darm zou kunnen zijn die een immuunrespons veroorzaakt. Andere studies geven aan dat NCGS veranderingen in de darmmicrobiota kan inhouden of genetische, omgevings- en pathologische oorzaken kan hebben.

Het vermijden van gluten

Personen die gluten proberen te vermijden, moeten de ingrediëntenlabels grondig controleren. U kunt erachter komen of een product tarwe bevat door het gedeelte met allergie-informatie op het etiket te controleren. Producten die als tarwevrij worden aangeduid, zijn niet noodzakelijk glutenvrij. Ze kunnen bijvoorbeeld nog steeds ingrediënten op basis van spelt, rogge of gerst bevatten. Deze bevatten allemaal gluten.

De Food and Drug Administration (FDA) van de Verenigde Staten heeft in augustus 2013 een wet uitgevaardigd (Trusted Source) die levensmiddelenfabrikanten dwingt om alle producten die veilig zijn voor consumptie door personen met coeliakie of glutenintolerantie te etiketteren als glutenvrij.

Sommige non-food producten kunnen ook verborgen bronnen van gluten bevatten in de vorm van lecithine.

Iedereen die gluten vermijdt, moet altijd de ingrediënten op de verpakking van de volgende producten controleren: geneesmiddelen op recept en vrij verkrijgbare geneesmiddelen (OTC), vitaminen, mineralen en kruidensupplementen, cosmetica, lippenbalsem, andere huid- en haarproducten, tandpasta en mondwater, lijm op postzegels en enveloppen, boetseerdeeg.

Mensen met coeliakie moeten ook voedingsmiddelen of producten vermijden die in contact kunnen zijn geweest met gluten. Er kan vaak kruiscontact optreden met:, broodroosters, vergieten, snijplanken, olie gebruikt bij het bakken van voedsel, gedeelde containers, keukengerei

Haver bevat vaak gluten door kruisbesmetting. Kijk op de etiketten van de verpakkingen of er haver is die glutenvrij is.

gluten informatie en advies

Glutenvrij voedsel

Glutenvrij brood is nu verkrijgbaar. Veel natuurlijke voedingsmiddelen kunnen veilig worden geconsumeerd in een glutenvrij dieet, waaronder; fruit, groenten, peulvruchten, vlees, zuivelproducten, eieren, noten en zaden, andere zetmelen, zoals aardappelen, rijst, quinoa en boekweit

Controleer bij het kopen van deze producten altijd goed de verpakking om er zeker van te zijn dat ze geen toegevoegde gluten bevatten.

Er zijn ook glutenvrije versies verkrijgbaar van producten die normaal gluten bevatten. De fabrikanten hiervan hebben specifieke ingrediënten vervangen om deze voedingsmiddelen glutenvrij te maken, zoals brood, ontbijtgranen, koekjes of gebak.

Stel niet zelf de diagnose dat een glutenvrij dieet nodig is.

Gluten moeten in het lichaam aanwezig zijn om een nauwkeurige diagnose van coeliakie te krijgen, omdat gluten antilichamen produceren nadat een persoon met ongevoeligheid ze consumeert. Een test kan deze dan opsporen.

Iemand die vermoedt dat gluten of tarweproducten irritatie of allergieën veroorzaken, moet met een arts of een geregistreerde diëtist praten voordat hij of zij een glutenvrij dieet gaat volgen. Daarnaast is het ook mogelijk een test te doen om te zien of er sprake is van een glutenintolerantie. Deze test kan op basis van een haaranalyse maar ook op basis van een bloedmonsteranalyse. Bij de laatste test wordt getest op antilichamen waardoor een coeliakie geconstateerd kan worden.

Voor een meer uitgebreid artikel over glutenintolerantie en de symptomen daarvan les dan het artikel Glutenintolerantie.

Ben je benieuwd of er bij jou sprake is van een glutenintolerantie, neem dan een test. Kijk voor onze producten in onze winkel; mocht u verder advies nodig hebben, bel of mail ons en wij helpen u graag verder.

Problemen met voedselovergevoeligheid?

Onze testen laten zien of jouw problemen gerelateerd zijn aan voedselovergevoeligheid zoals een allergie of intolerantie.

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte