Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Lactose intolerantie, wat is dat

By jojo

januari 19, 2023


Lactose intolerantie, wat is dat.

Lactose intolerantie is een aandoening waarbij iemand niet in staat is om lactose, een soort suiker die voorkomt in melk en melkproducten, te verteren. Dit komt doordat de darmen een tekort hebben aan het enzym lactase, dat nodig is om lactose af te breken. Wanneer iemand met lactose intolerantie melk of melkproducten consumeert, kan dit leiden tot symptomen zoals buikpijn, winderigheid, diarree en opgeblazen gevoel.

Gradaties van lactose intolerantie

De aandoening komt voor in verschillende gradaties, waarbij sommige mensen alleen milde symptomen ervaren terwijl anderen ernstigere symptomen hebben. Sommige mensen kunnen wel een kleine hoeveelheid lactose verdragen, terwijl anderen helemaal geen melkproducten kunnen eten of drinken.

lactose intolerantie

Bij wie komt lactose intolerantie voor

Lactose intolerantie komt vooral voor bij volwassenen, met name in bevolkingsgroepen waar melkproducten niet traditioneel zijn, zoals Aziaten, Afrikanen en Latijns-Amerikanen. Het is echter niet beperkt tot deze groepen en kan ook bij mensen van westerse afkomst voorkomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld

De diagnose van lactose intolerantie kan worden vastgesteld door middel van een lactose-tolerantietest, waarbij de patiënt een dosis lactose consumeert en de bloedsuikerspiegel wordt gemeten. Andere tests, zoals de hydrogenademtest, kunnen ook worden gebruikt.

Is er een behandeling voor lactose intolerantie

Behandeling van lactose intolerantie bestaat voornamelijk uit het vermijden van melkproducten of het gebruiken van supplementen met lactase enzym, die kunnen helpen bij de afbraak van lactose. Er zijn ook lactose-vrije melkproducten beschikbaar voor mensen die niet willen geheel afzien van melkproducten.

Enige belangrijke punten

Het is belangrijk om te realiseren dat lactose intolerantie geen allergie voor melk is, en dat mensen met lactose intolerantie vaak wel andere melkproducten zoals kaas en yoghurt kunnen eten omdat deze minder lactose bevatten. Ook zijn er alternatieven voor melkproducten beschikbaar zoals soja-melk, amandelmelk, rijstmelk en havermelk.

Problemen met voedselovergevoeligheid?

Onze testen laten zien of jouw problemen gerelateerd zijn aan voedselovergevoeligheid zoals een allergie of intolerantie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte