Lactose intolerantie, wat is dat.
Lactose intolerantie is een aandoening waarbij iemand niet in staat is om lactose, een soort suiker die voorkomt in melk en melkproducten, te verteren. Dit komt doordat de darmen een tekort hebben aan het enzym lactase, dat nodig is om lactose af te breken. Wanneer iemand met lactose intolerantie melk of melkproducten consumeert, kan dit leiden tot symptomen zoals buikpijn, winderigheid, diarree en opgeblazen gevoel.
De aandoening komt voor in verschillende gradaties, waarbij sommige mensen alleen milde symptomen ervaren terwijl anderen ernstigere symptomen hebben. Sommige mensen kunnen wel een kleine hoeveelheid lactose verdragen, terwijl anderen helemaal geen melkproducten kunnen eten of drinken.
Lactose intolerantie komt vooral voor bij volwassenen, met name in bevolkingsgroepen waar melkproducten niet traditioneel zijn, zoals Aziaten, Afrikanen en Latijns-Amerikanen. Het is echter niet beperkt tot deze groepen en kan ook bij mensen van westerse afkomst voorkomen.
De diagnose van lactose intolerantie kan worden vastgesteld door middel van een lactose-tolerantietest, waarbij de patiënt een dosis lactose consumeert en de bloedsuikerspiegel wordt gemeten. Andere tests, zoals de hydrogenademtest, kunnen ook worden gebruikt.
Behandeling van lactose intolerantie bestaat voornamelijk uit het vermijden van melkproducten of het gebruiken van supplementen met lactase enzym, die kunnen helpen bij de afbraak van lactose. Er zijn ook lactose-vrije melkproducten beschikbaar voor mensen die niet willen geheel afzien van melkproducten.
Het is belangrijk om te realiseren dat lactose intolerantie geen allergie voor melk is, en dat mensen met lactose intolerantie vaak wel andere melkproducten zoals kaas en yoghurt kunnen eten omdat deze minder lactose bevatten. Ook zijn er alternatieven voor melkproducten beschikbaar zoals soja-melk, amandelmelk, rijstmelk en havermelk.