Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Lactose intolerantie

By johandebruijn

maart 24, 2017


Lactose intolerantie wat is het?

Lactose intolerantie, daar gaan we het in onderstaand artikel over hebben. Allereerst meer duidelijkheid over waar het hier precies over gaat; gaat het over allergie of over intolerantie.

Allergie of intolerantie?
Een intolerantie betekent dat een bepaalde stof niet goed verdragen wordt, in dit geval lactose. Een voedselintolerantie mag niet verward worden met een voedselallergie. Een allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen (allergenen). Deze allergenen moeten helemaal vermeden worden omdat zelfs zeer kleine hoeveelheden al heftige reacties kunnen veroorzaken. Bij een intolerantie is het afweersysteem niet betrokken. Veel mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen.

Een voedselintolerantie wordt ook wel een niet-allergische voedselovergevoeligheid genoemd. Een voedselallergie is een allergische voedselovergevoeligheid. 

We gaan het hier dus hebben over de lactose intolerantie.

Lactose intolerantie

Bij een lactose-intolerantie wordt de disacharide lactose niet of onvolledig verteerd. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Normaal gesproken produceert de darmwand het enzym lactase om lactose efficiënt te verteren en absorberen.

Bij een lactose-intolerantie wordt er onvoldoende van dit enzym lactase geproduceerd, waardoor lactose niet of onvolledig wordt verteerd. Niet- geabsorbeerde lactose komt in de dikke darm terecht, waardoor diarree ontstaat en gisting plaatsvindt, met als gevolg buikkrampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Direct na de geboorte is de lactose activiteit het hoogst omdat een pasgeboren baby enkel borstvoeding of flesvoeding drinkt. Bij een grootste gedeelte van de wereldbevolking neemt de lactase productie gedurende de kinder- en tienerjaren geleidelijk af. Een klein deel van de wereldbevolking behoudt genoeg lactase om lactose efficiënt te verteren en te absorberen. In Nederland en Noord-Europa is dit vaak het geval. Terwijl in Azië, Afrika en Zuid-Amerika mensen lactase minder efficiënt verteren en absorberen, waardoor geregeld klachten ontstaan .

Een intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmvlokken zijn beschadigd, bijvoorbeeld door een ziekte, darminfectie of ontsteking, medicatie, langdurige diarree of ondervoeding. Afhankelijk van de schade kan de intolerantie tijdelijk of blijvend zijn.

Oorzaak van Lactose-intolerantie

We kunnen drie vormen van lactose-intolerantie onderscheiden met ieder een eigen oorzaak:

Primaire lactose-intolerantie
Dit is de meest voorkomende vorm van deze intolerantie en ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase. Lactose komt in kleine hoeveelheden voor in moedermelk. Bijna alle zuigelingen maken voldoende van het enzym lactase aan om lactose uit de moedermelk goed te kunnen verteren. Na het derde levensjaar neemt bij veel Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen de productie van lactase af. In deze landen komt lactose-intolerantie veel vaker voor. West-Europeanen en Noord-Amerikanen blijven over het algemeen voldoende lactose aanmaken. Deze vorm van intolerantie wordt ‘primaire lactose-intolerantie’ genoemd.

Secundaire lactose-intolerantie
Deze intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. Bijvoorbeeld bij een (chronische) darmontsteking, een darminfectie, na een darmoperatie of na bestraling van de darm. De darmwand is in dat geval niet meer in staat om voldoende lactase aan te maken. Deze vorm van intolerantie wordt ‘secundaire lactose-intolerantie’ genoemd en kan tijdelijk van aard zijn. Wanneer de darm herstelt, wordt er weer voldoende lactose aangemaakt.

Aangeboren (congenitale) lactose-intolerantie
Dit is een zeldzame, erfelijke vorm van intolerantie. Mensen met deze vorm van intolerantie maken vanaf de geboorte geen of zeer weinig lactase aan. Zij verdragen ook geen moedermelk. Deze vorm van intolerantie blijft levenslang bestaan.

Het niet goed verteren van lactose geeft niet bij iedereen klachten. Het ontstaan van klachten hangt af van verschillende factoren zoals het voedingspatroon en de samenstelling van de darmflora (alle bacteriën die samenleven in de dikke darm). Ook de gevoeligheid van de dikke darm kan een rol spelen. Mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben vaker klachten als gevolg van lactose-intolerantie dan andere mensen. PDS is echter niet de oorzaak van lactose-intolerantie.

Klachten en symptomen bij Lactose-intolerantie

Wanneer lactose uit onze voeding niet door het enzym lactase wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm aan. In de dikke darm leven veel bacteriën. Deze bacteriën gaan het lactose bewerken en afbreken. Hierbij komen gassen en bepaalde vetzuren vrij. Daarnaast trekt lactose in de dikke darm vocht aan. Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Een opgeblazen gevoel.
  • Winderigheid.
  • Diarree, soms is de ontlasting schuimend en ruikt deze zuur.
  • Buikpijn en krampen.

Diagnose van Lactose-intolerantie

Vaak zijn er duidelijke vermoedens omdat klachten alleen ontstaan na het eten of drinken van (grote hoeveelheden) melkproducten. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de diagnose te stellen.

Waterstof-ademtest

Bij dit onderzoek wordt waterstof (H2) in de uitgeademde lucht gemeten voorafgaand en na het drinken van een suikeroplossing met lactose. Waterstofgas wordt door darmbacteriën geproduceerd tijdens de afbraak van suikers zoals lactose. Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert vervolgens de longen en wordt dan uitgeademd. Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in verschillende ziekenhuizen gedaan.

Lactose Tolerantie Test (LTT)

Bij dit onderzoek krijgt u een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Normaalgesproken wordt lactose afgebroken door het enzym lactase. Vervolgens kunnen de suikerdeeltjes opgenomen worden in het bloed. Het bloedsuikergehalte zal hierdoor stijgen. Bij een lactose-intolerantie is niet voldoende lactase aanwezig om het lactose te verteren. De suikerdeeltjes komen niet in het bloed terecht. Men kan dit meten door op verschillende momenten bloed af te nemen en het bloedsuikergehalte te bepalen. Wanneer het bloedsuikergehalte niet stijgt, kan dit passen bij een lactose-intolerantie.

Eliminatie-provocatie test

Wanneer er klachten zijn die wijzen op een lactose-intolerantie, kan een diëtist of specialist de eliminatie-provocatie test doen. U gebruikt dan eerst een periode lactosevrije voeding. Dit is de eliminatie ofwel het weglaten. Als de klachten verminderen of verdwijnen wijst dit in de richting van lactose-intolerantie. Na enige tijd krijgt u een hoeveelheid lactose bij uw voeding. Dit is de provocatie ofwel het uitlokken van klachten. Wanneer de klachten terugkomen, kan de diagnose ‘lactose-intolerantie’ gesteld worden.

Behandeling van Lactose-intolerantie

De behandeling van de intolerantie bestaat uit het weglaten van lactose uit uw voeding. Meestal is het niet nodig om helemaal lactosevrij te eten. Kleine hoeveelheden geven meestal geen klachten en zijn dan ook niet schadelijk.

Lactose in voeding en medicijnen

Lactose (melksuiker) zit met name in:

  • zoete melkproducten zoals gewone melk, chocolademelk en melk met (fruit)smaakjes;
  • smeerkaas, smeltkaas en de meeste buitenlandse kazen;
  • vla, pudding, pap en andere zuiveltoetjes;
  • roomboter, slagroom, koffiemelk, room en crème fraîche;
  • roomijs;
  • zuivelfrisdranken op basis van wei zoals Rivella.

In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Ook Nederlandse (harde) kaas bevat nauwelijks lactose. Deze producten worden door de meeste mensen met lactose-intolerantie goed verdragen. 

Lactose kan ook voorkomen in andere producten dan zuivel. Fabrikanten gebruiken melkpoeders of melkbestanddelen ook in bijvoorbeeld chocolade, koek, soep, worst, sausjes en snoep. Daarnaast kan lactose toegevoegd zijn aan medicijnen en voedingssupplementen of vitaminepillen. Het gaat hier om zeer kleine hoeveelheden die voor mensen met primaire of secundaire lactose-intolerantie niet of nauwelijks klachten zullen geven. Bij mensen met aangeboren, erfelijke lactose-intolerantie kunnen deze zeer kleine hoeveelheden lactose echter wel problemen veroorzaken.

Enzympreparaten

Met behulp van een enzympreparaat kunt u lactose-arme melk maken van gewone melk. Dit enzympreparaat bevat het enzym lactase waarmee lactose afgebroken wordt. Daarnaast zijn er tabletten die het enzym lactase bevatten. Deze tabletten kunt u innemen als u een keer melk(producten) wilt gebruiken. Beide enzympreparaten zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek.

Tips en adviezen bij Lactose-intolerantie

Als uw arts deze intolerantie heeft vastgesteld, kan een diëtist u helpen om te kijken hoeveel lactose u nog wel kunt verdragen. Samen met de diëtist kunt u een voedingspatroon samenstellen en bekijken welke producten u beter niet meer kunt nemen.

Melkvervangers

Als u niet of nauwelijks melkproducten eet, kunnen tekorten ontstaan aan bepaalde vitamines en mineralen. Het is verstandig om contact op te nemen met een diëtist. Deze kan u adviseren over het gebruik van vervangende producten, zoals sojamelk of rijstmelk en voedingssupplementen.

bron: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/

Wilt u weten of er bij u sprake is van een lactose intolerantie; onze test vertelt het u.

Problemen met voedselovergevoeligheid?

Onze testen laten zien of jouw problemen gerelateerd zijn aan voedselovergevoeligheid zoals een allergie of intolerantie.

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte