maart 24

0 comments

Lactose intolerantie

By johandebruijn

maart 24, 2017


Lactose intolerantie wat is het?

Lactose intolerantie, daar gaan we het in onderstaand artikel over hebben. Allereerst meer duidelijkheid over waar het hier precies over gaat; gaat het over allergie of over intolerantie.

Allergie of intolerantie?
Een intolerantie betekent dat een bepaalde stof niet goed verdragen wordt, in dit geval lactose. Een voedselintolerantie mag niet verward worden met een voedselallergie. Een allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen (allergenen). Deze allergenen moeten helemaal vermeden worden omdat zelfs zeer kleine hoeveelheden al heftige reacties kunnen veroorzaken. Bij een intolerantie is het afweersysteem niet betrokken. Veel mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen.

Een voedselintolerantie wordt ook wel een niet-allergische voedselovergevoeligheid genoemd. Een voedselallergie is een allergische voedselovergevoeligheid

We gaan het hier dus hebben over de lactose intolerantie.

Lactose intolerantie

Bij een lactose-intolerantie wordt de disacharide lactose niet of onvolledig verteerd. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Normaal gesproken produceert de darmwand het enzym lactase om lactose efficiënt te verteren en absorberen.

Bij een lactose-intolerantie wordt er onvoldoende van dit enzym lactase geproduceerd, waardoor lactose niet of onvolledig wordt verteerd. Niet- geabsorbeerde lactose komt in de dikke darm terecht, waardoor diarree ontstaat en gisting plaatsvindt, met als gevolg buikkrampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Direct na de geboorte is de lactose activiteit het hoogst omdat een pasgeboren baby enkel borstvoeding of flesvoeding drinkt. Bij een grootste gedeelte van de wereldbevolking neemt de lactase productie gedurende de kinder- en tienerjaren geleidelijk af. Een klein deel van de wereldbevolking behoudt genoeg lactase om lactose efficiënt te verteren en te absorberen. In Nederland en Noord-Europa is dit vaak het geval. Terwijl in Azië, Afrika en Zuid-Amerika mensen lactase minder efficiënt verteren en absorberen, waardoor geregeld klachten ontstaan .

Een intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmvlokken zijn beschadigd, bijvoorbeeld door een ziekte, darminfectie of ontsteking, medicatie, langdurige diarree of ondervoeding. Afhankelijk van de schade kan de intolerantie tijdelijk of blijvend zijn.

Oorzaak van Lactose-intolerantie

We kunnen drie vormen van lactose-intolerantie onderscheiden met ieder een eigen oorzaak:

Primaire lactose-intolerantie
Dit is de meest voorkomende vorm van deze intolerantie en ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase. Lactose komt in kleine hoeveelheden voor in moedermelk. Bijna alle zuigelingen maken voldoende van het enzym lactase aan om lactose uit de moedermelk goed te kunnen verteren. Na het derde levensjaar neemt bij veel Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen de productie van lactase af. In deze landen komt lactose-intolerantie veel vaker voor. West-Europeanen en Noord-Amerikanen blijven over het algemeen voldoende lactose aanmaken. Deze vorm van intolerantie wordt ‘primaire lactose-intolerantie’ genoemd.

Secundaire lactose-intolerantie
Deze intolerantie kan ook ontstaan wanneer de darmwand beschadigd is. Bijvoorbeeld bij een (chronische) darmontsteking, een darminfectie, na een darmoperatie of na bestraling van de darm. De darmwand is in dat geval niet meer in staat om voldoende lactase aan te maken. Deze vorm van intolerantie wordt ‘secundaire lactose-intolerantie’ genoemd en kan tijdelijk van aard zijn. Wanneer de darm herstelt, wordt er weer voldoende lactose aangemaakt.

Aangeboren (congenitale) lactose-intolerantie
Dit is een zeldzame, erfelijke vorm van intolerantie. Mensen met deze vorm van intolerantie maken vanaf de geboorte geen of zeer weinig lactase aan. Zij verdragen ook geen moedermelk. Deze vorm van intolerantie blijft levenslang bestaan.

Het niet goed verteren van lactose geeft niet bij iedereen klachten. Het ontstaan van klachten hangt af van verschillende factoren zoals het voedingspatroon en de samenstelling van de darmflora (alle bacteriën die samenleven in de dikke darm). Ook de gevoeligheid van de dikke darm kan een rol spelen. Mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben vaker klachten als gevolg van lactose-intolerantie dan andere mensen. PDS is echter niet de oorzaak van lactose-intolerantie.

Klachten en symptomen bij Lactose-intolerantie

Wanneer lactose uit onze voeding niet door het enzym lactase wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm aan. In de dikke darm leven veel bacteriën. Deze bacteriën gaan het lactose bewerken en afbreken. Hierbij komen gassen en bepaalde vetzuren vrij. Daarnaast trekt lactose in de dikke darm vocht aan. Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Een opgeblazen gevoel.
  • Winderigheid.
  • Diarree, soms is de ontlasting schuimend en ruikt deze zuur.
  • Buikpijn en krampen.

Diagnose van Lactose-intolerantie

Vaak zijn er duidelijke vermoedens omdat klachten alleen ontstaan na het eten of drinken van (grote hoeveelheden) melkproducten. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om de diagnose te stellen.

Waterstof-ademtest

Bij dit onderzoek wordt waterstof (H2) in de uitgeademde lucht gemeten voorafgaand en na het drinken van een suikeroplossing met lactose. Waterstofgas wordt door darmbacteriën geproduceerd tijdens de afbraak van suikers zoals lactose. Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert vervolgens de longen en wordt dan uitgeademd. Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in verschillende ziekenhuizen gedaan.

Lactose Tolerantie Test (LTT)

Bij dit onderzoek krijgt u een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Normaalgesproken wordt lactose afgebroken door het enzym lactase. Vervolgens kunnen de suikerdeeltjes opgenomen worden in het bloed. Het bloedsuikergehalte zal hierdoor stijgen. Bij een lactose-intolerantie is niet voldoende lactase aanwezig om het lactose te verteren. De suikerdeeltjes komen niet in het bloed terecht. Men kan dit meten door op verschillende momenten bloed af te nemen en het bloedsuikergehalte te bepalen. Wanneer het bloedsuikergehalte niet stijgt, kan dit passen bij een lactose-intolerantie.

Eliminatie-provocatie test

Wanneer er klachten zijn die wijzen op een lactose-intolerantie, kan een diëtist of specialist de eliminatie-provocatie test doen. U gebruikt dan eerst een periode lactosevrije voeding. Dit is de eliminatie ofwel het weglaten. Als de klachten verminderen of verdwijnen wijst dit in de richting van lactose-intolerantie. Na enige tijd krijgt u een hoeveelheid lactose bij uw voeding. Dit is de provocatie ofwel het uitlokken van klachten. Wanneer de klachten terugkomen, kan de diagnose ‘lactose-intolerantie’ gesteld worden.

Behandeling van Lactose-intolerantie

De behandeling van de intolerantie bestaat uit het weglaten van lactose uit uw voeding. Meestal is het niet nodig om helemaal lactosevrij te eten. Kleine hoeveelheden geven meestal geen klachten en zijn dan ook niet schadelijk.

Lactose in voeding en medicijnen

Lactose (melksuiker) zit met name in:

  • zoete melkproducten zoals gewone melk, chocolademelk en melk met (fruit)smaakjes;
  • smeerkaas, smeltkaas en de meeste buitenlandse kazen;
  • vla, pudding, pap en andere zuiveltoetjes;
  • roomboter, slagroom, koffiemelk, room en crème fraîche;
  • roomijs;
  • zuivelfrisdranken op basis van wei zoals Rivella.

In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Ook Nederlandse (harde) kaas bevat nauwelijks lactose. Deze producten worden door de meeste mensen met lactose-intolerantie goed verdragen. 

Lactose kan ook voorkomen in andere producten dan zuivel. Fabrikanten gebruiken melkpoeders of melkbestanddelen ook in bijvoorbeeld chocolade, koek, soep, worst, sausjes en snoep. Daarnaast kan lactose toegevoegd zijn aan medicijnen en voedingssupplementen of vitaminepillen. Het gaat hier om zeer kleine hoeveelheden die voor mensen met primaire of secundaire lactose-intolerantie niet of nauwelijks klachten zullen geven. Bij mensen met aangeboren, erfelijke lactose-intolerantie kunnen deze zeer kleine hoeveelheden lactose echter wel problemen veroorzaken.

Enzympreparaten

Met behulp van een enzympreparaat kunt u lactose-arme melk maken van gewone melk. Dit enzympreparaat bevat het enzym lactase waarmee lactose afgebroken wordt. Daarnaast zijn er tabletten die het enzym lactase bevatten. Deze tabletten kunt u innemen als u een keer melk(producten) wilt gebruiken. Beide enzympreparaten zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek.

Tips en adviezen bij Lactose-intolerantie

Als uw arts deze intolerantie heeft vastgesteld, kan een diëtist u helpen om te kijken hoeveel lactose u nog wel kunt verdragen. Samen met de diëtist kunt u een voedingspatroon samenstellen en bekijken welke producten u beter niet meer kunt nemen.

Melkvervangers

Als u niet of nauwelijks melkproducten eet, kunnen tekorten ontstaan aan bepaalde vitamines en mineralen. Het is verstandig om contact op te nemen met een diëtist. Deze kan u adviseren over het gebruik van vervangende producten, zoals sojamelk of rijstmelk en voedingssupplementen.

bron: https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/

Voedsel Intolerantie Testen

Basis Intolerantie Test

€ 69,95, nu € 29,95


Test intolerantie op:

300 food
300 non food producten

80 voedingsstoffen
24 metalen

Uitgebreide Intolerantie test

€ 89,95, nu € 44,95


Test intolerantie op:

300 food
300 non food producten

80 voedingsstoffen
24 metalen

Complete Intolerantie Test

€ 119,95, nu € 69,95


Test intolerantie op:

300 food
300 non food producten

80 voedingsstoffen
24 metalen

Dieren Intolerantie Test

€ 69,95, nu € 39,95


Test intolerantie op:

Getest op meer dan 30 van de meest voorkomende voedingsmiddelen bij dieren. 

Bestel een test voor paren ( 2 testen) en bespaar 5%.
Bestel een familietest (4 testen) en bespaar 10%.

Betrouwbaarheid

1

410.000 Testen Uitgevoerd

Gedurende het bestaan van onze zijn er meer dan 410.000 testen uitgevoerd.

2

99,6% Tevreden

Onze klanten vertellen ons dat zij tevreden zijn met hun resultaten. Wij zijn er trots op dat meer dan 99% van onze klanten tevreden is met de testresultaten. Klachten behandelen wij direct.

3

Gebruikt door 131 Artsen 

Wij werken met een groot aantal medisch beoefenaars uit 6 verschillende landen, die onze tests gebruiken 

Bestel uw test eenvoudig

1

Kies en bestel veilig online

Kies uit een van de bovenstaande testen en bestel meteen on line.

2

Betalen, downloaden, zenden

Na betaling komt u op de pagina om uw verzendformulier te downloaden met verdere instructies.
Bij een bloedanalyse test zenden wij de testkit met verdere instructies

3

De resultaten

Het  uitgebreide testrapport ontvangt u via e-mail binnen 10 werkdagen.

Allergie- Intolerantie testen

Select35 Allergietest

€ 149,95, nu € 99,95


Select35 Bloedanalyse 

Allergie test  op 35 voorkomende
producten

ELISA Testtechnologie
110 Intolerantie-Allergiepunten
Test 
IgE- en IgG4-antilichamen

Choice70 Allergie-intolerantie

€ 199,95, nu € 149,95


Choice70 Bloedanalyse 

Allergie test op 30 allergieën en 40 intoleranties 


ELISA Testtechnologie
110 Intolerantie-Allergiepunten
Test 
IgE- en IgG4-antilichamen

Prime110 Allergie- Intolerantie test

voedselintolerantietest

€ 249,95, nu € 199,95


Prime 110 Bloedanalyse 

Allergie test op 25 allergieën en 
75 intoleranties 

ELISA Testtechnologie
110 Intolerantie-Allergiepunten
Test 
IgE- en IgG4-antilichamen

Bestel een test voor paren ( 2 testen) en bespaar 5%.
Bestel een familietest (4 testen) en bespaar 10%.

Dit wordt door onze testen getest

Intolerantietest

Wij testen uw haarmonster op 600 verschillende etenswaren en non-food producten om te zien wat uw problemen kan veroorzaken.

Voedingsstoffen Test

Hier keren wij de test om, om te zien wat er in uw lichaam ontbreekt, dit uit een lijst van 80 voedingstoffen. Inclusief een gratis voedingsstoffen gids.

Metaal Toxiciteit test

Met behulp van het verstrekte haarmonster testen wij op 24 verschillende metalen die u mogelijk consumeert of in de buurt van woont.

Je haar

Is je persoonlijke dagboek. Het houdt naarstig alles bij wat je inneemt en inademt en slaat het veilig op in zijn geheugen.

Dit omvat voedsel (meest voorkomende allergenen: koemelk, eieren, noten, pinda's, schaaldieren, tarwe, soja, vis), mosterd, selderij en producten daarvan, sesam, zwaveldioxide, lupine, weekdieren, supplementen, nicotine, smog en voedingswaren.

Je bloed

Is wetenschappelijk bewezen dat het het verhaal vertelt van giftige stoffen (voedingskleurstoffen, additieven, conserveringsmiddelen, emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en klontermiddelen, en andere vreemde stoffen in uw voedsel.
Dat komt omdat het immuunsysteem van je lichaam meetbare antilichamen produceert die in je bloed werken om deze schadelijke stoffen af te weren.

Er zijn twee vormen van voedselovergevoeligheid: de voedselintolerantie (dit is de niet allergische voedselovergevoeligheid) en de voedselallergie. Het verschil tussen deze beide vormen is dat bij intolerantie het lichaam ongewoon reageert op een bepaalde stof, zonder dat hierbij het immuunsysteem is betrokken. De reactie volgt meestal langere tijd na het eten van het voedsel; klachten treden op na 2 tot 3 dagen.
Bij een allergie reageert het immuunsysteem op een bestanddeel waarmee het in aanraking komt en waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt. De reactie volgt meestal binnen een korte tijd na het eten van het voedsel; klachten treden vaak op binnen een half uur na het eten van het voedsel. 
Allergie kan getest worden door een Allergie test op basis van een bloedmonster.

Klachten die veel voorkomen bij een voedselintolerantie zijn o.m. een opgeblazen gevoel, buikpijn of buikkrampen, hoofdpijnen, obstipatie, brandend maagzuur, misselijkheid, problemen met je huid, snel in gewicht aankomen. Maar ook gewrichtspijnen, migraine, eczeem of een jeukende huid. Of je een voedselintolerantie hebt en om welk voedsel het gaat kun je het beste laten testen. Door het nemen van een test kom je er snel achter of jouw klachten te maken hebben met een voedselintolerantie

Voedsel Intolerantie kan getest worden door het doen van een
intolerantie test. Wij doen een test op basis van enkele lichaamsharen; een veilige en doeltreffende wijze om er snel achter te komen of er sprake is van een voedselintolerantie

De voedselintolerantietesten worden uitgevoerd op een geregistreerd klasse 11a medisch apparaat zoals bepaalt is volgens ISO EN 13485. Andere medische apparatuur in klasse 11 bevatten röntgenapparatuur, ultrasone apparatuur & radiologie apparatuur.
Dezelfde apparatuur wordt gebruikt door Chinese ziekenhuizen, het Russische ruimte project en door meer dan 7000 beoefenaars in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het wordt gebruikt door zowel professionele sportteams als Olympische teams.

De allergietesten worden uitgevoerd door middel van de ELISA test methode.  ELISA is een acroniem voor een laboratoriumtest voor het meten van macromoleculaire stoffen zoals eiwitten in bloedmonsters. De naam is een afkorting van Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay. Door het aantonen van een specifieke binding tussen antigeen en antistof in het bloed, serum of andere lichaamsvloeistof van een mens of een dier is het mogelijk bij te dragen aan de diagnose van een infectieziekte of een auto-immuunziekte.

Ervaringen van onze klanten

Irene van Enghove, verpleegster

Ik werk als verpleegster in een groot ziekenhuis. Het werk is aan veel stress gebonden en steeds vaker kreeg inlast van buik- en maagklachten. eerst dacht kim dat het aan de stress van netwerk lag. Voor de zekerheid heb ik een voedselintolerantietest gedaan. er bleken nogal wat zaken waar in intolerant voor ben. Na mijn dieet te hebben aangepast zijn mijn  klachten verdwenen.

Josephine Veldhuizen, manager

Steeds weer kreeg ik vervelende klachten waarvan ik niet wist waar die vandaan kwamen. Meerdere malen heb ik de dokter bezocht maar dat gaf geen uitkomt. Een vriendin raadde mij de intolerantietest aan. Nadat ik de resultaten zag wist ik waar mijn  klachten vandaan kwamen. Bedankt vriendin!

Anja en Freek van Someren

Samen met mijn man heb ik een voedselintolerantietest gedaan. Nadat ik wij haar hadden ingezonden kregen wij netjes bericht. Daarna duurde het iets langer dan een week en toen kregen we de uitslag.Mijn man bleek intolerant voor een van zijn lekkerste eten. We hebben dit een tijdje terzijde geschoven en zijn klachten waren zo goed als weg. Bedankt Mijn Voedsel Intolerantie test 

Pieter van Dijck,  proces operator

Steeds weer kreeg ik last van jeuk en bleef ik geruime tijd mijzelf aan het krabben. Vrienden vroegen mij vriendelijk of ik soms allergisch voor was. Dat deed bij mij het idee opkomen om mij te laten testen. Ik heb een test genomen met bloedanalyse en jawel, ik bleek allergisch voor een aantal stoffen die ik meteen heb verbannen. Gelukkig heb ik daarna geen jeuk meer gehad en vind het alleen jammer dat ik niet veel eerder die test heb gedaan.

Snel weten of jij wellicht een probleem hebt dat te maken heeft met een Voedsel Intolerante?
Doe de gratis quick scan en weet meteen of er bij jou wellicht sprake is van een Voedsel Intolerantie

Ontvang GRATIS het E-boek
"Waarschuwingstekens voor Voedselovergevoeligheid"

Wilt u weten of er bij u sprake is van een lactose intolerantie; onze test vertelt het u.


Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte