Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Voedselovergevoeligheid

By johandebruijn

maart 24, 2017


Voedselovergevoeligheid

Wat is voedselovergevoeligheid nu eigenlijk.


Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor voedselallergenen. Wij delen deze overkoepelende term op in twee delen nl. voedselallergie en voedselintolerantie.
Bij een voedselallergie ontstaat een ontstekingsreactie op bepaalde eiwitten die in voeding voorkomen. Deze eiwitten worden allergenen genoemd en zorgen voor allergische reacties.
Bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem geen rol, maar kan het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet verwerken.
In dit artikel wil ik wat meer uitleg geven over allergenen en de verschillende soorten daarvan. Voor wat betreft een meer uitgebreidere informatie over allergie dan wel over voedsel intolerantie, kun je ons blog verder raadplegen.

Allergenen
Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Deze (Allergenen) kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten maar kunnen ook te maken hebben met contacten. We kunnen de allergenen dan ook op delen in de Voedselallergenen, inhalatie allergenen en contactallergenen. De woorden zeggen vaak al waar het mee te maken heeft; voedselallergenen; daarbij gaat het om de allergenen in het voedsel. Voorbeelden hiervan zijn de welbekende eiwitten in koemelk en de pinda's. Bij de inhalatie allergenen gaat het om de allergenen die het lichaam in komen door middel van inademing. Hiervan zijn  bekende voorbeelden stuifmeel pollen, of uitwerpselen van huisstofmijt. Bij een contactallergeen gaat het om allergenen die via de huid binnenkomen. Een voorbeeld hiervan zijn bestanddelen van cosmetica.
Hieronder zullen wat meer voorbeelden gegeven worden over de verschillende allergenen.

Wat zijn Voedselallergenen

Voedselallergenen kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken extra duidelijk vermeld moeten worden op het etiket.  

Van deze 14 ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, moet zijn aangegeven of ze voorkomen in het product:

gluten bevattende granen, zoals tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe, voorheen kamut), rogge, gerst en haver.
ei
vis
pinda
noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten
soja
melk, inclusief lactose
schaaldieren
weekdieren
selderij
mosterd
sesamzaad
sulfiet
lupine

Ook hiervan afgeleide stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken, moeten worden vermeld.

Wat is inhalatie allergie?

Als u allergisch bent, reageert uw lichaam met een sterke afweerreactie tegen stoffen waar andere mensen niet op reageren. Bij inhalatie-allergie reageren de luchtwegen op stoffen als stuifmeel (hooikoorts), huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren. Ook kan er overgevoelig worden gereageerd op niet-allergische prikkels zoals temperatuurveranderingen, (sigaretten)rook, baklucht, verflucht, uitlaatgassen, parfum, alcohol en lichamelijke inspanning. Deze prikkels kunnen de allergische klachten verergeren

Inhalatie-allergie uit zich in chronische neusklachten (allergische rhinitis), allergische oogontsteking en/of astma.

Wat is contactallergie

Men spreekt van contactallergie wanneer bepaalde stoffen afkomstig van buiten het lichaam na contact met de huid een allergische reactie teweegbrengt. De allergische reactie ziet eruit als een ontstoken huid (medische term: “dermatitis”) waarbij zowel een acute als chronische vorm kan optreden. Een contactallergie treedt alleen op bij personen die na een eerdere contact met de betreffende stof “gesensibiliseerd ” is geraakt, d.w.z. overgevoelig is geworden. Contactallergie is niet erfelijk en kan bij zowel mannen als vrouwen optreden.

Bekende stoffen die contact allergie veroorzaken.

Het aantal stoffen dat een contactallergie kan veroorzaken (contactallergenen) is heel groot. De meest voorkomende allergenen zijn:
– onedele metalen, zoals nikkel en cobalt, die respectievelijk o.a. te vinden zijn in sieraden, cement (metselaarseczeem) en leer;
– geurstoffen, zoals die gebruikt worden in parfums en cosmetica, maar ook in industriële producten om onaangename geuren te maskeren;
– conserveermiddelen, gebruikt in producten die aan bederf onderhevig zijn, zoals cosmetica, handcrèmes en talrijke industriële producten;
– stoffen die in rubber zitten;
– lijmen;
– geneesmiddelen in zalven en zalf bestanddelen;
– planten;
– beroepsgebonden stoffen, zoals bestanddelen van haarverf en permanent vloeistoffen bij kappers (kapperseczeem).

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte