Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Voedselallergie vaker in het westen

By jojo

januari 27, 2021


Voedselallergie vaker in het Westen

Allergoloog Marlies de Graaf legt in een artikel in het Algemeen Dagblad* uit wat een voedselallergie is. Daarnaast legt ze uit wat het verschil is tussen een allergie en een intolerantie en gaat dieper in op de vraag waarom er in het Westen vaker een allergie voorkomt.

Wat is een allergie

Het artikel beschrijft wat nu eigenlijk een allergie is: "Een allergie is een reactie van ons afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen. Ons lichaam gaat dan in de aanval.” De boosdoener is een allergeen: een eiwit, zowel dierlijk als plantaardig voedsel bevat eiwitten. Hier krijgen sommige mensen een allergische reactie op." Een allergie kan daarnaast ook erfelijk aangelegen zijn. Het is dan ook niet vreemd dat een moeder en dochter bijvoorbeeld allergisch zijn  voor pollen of (in het geval van een voedselallergie) voor ananas.

Antistoffen

Normaliter maakt je lichaam antistoffen aan als je lichaam voor het eerst met een allergeen in aanraking komt. Marlies de Graaf legt uit dat "elk allergeen heeft zijn eigen specifieke antistof. Als je die stoffen aanmaakt, ben je gesensibiliseerd”, zo legt De Graaf uit. Je bent gevoelig geworden voor die specifieke stof. ,,Die stoffen wil je lichaam direct onschadelijk maken. Als je lichaam voor het eerst in aanmerking komt met een allergeen, maak je antistoffen aan. Wanneer je met die antistoffen in aanraking komt, wil je lichaam dit meteen onschadelijk maken." We kunnen ons dan afvragen hoe gaat dit nu in zijn werk in het lichaam? De Graaf geeft het antwoord: "Overal in ons lichaam hebben we mestcellen. De antistoffen zitten als antennes op deze cellen. Als er een allergeen aankomt past dit precies op de antenne en hierdoor laat de mestcel histamine vrij. Histamine is een stofje dat verantwoordelijk is voor de klachten van de allergische reactie. De verschijnselen wisselen per persoon en zijn afhankelijk van hoeveel je gegeten hebt."

Meer allergie in het Westen?

2 à 3 procent van de bevolking heeft een voedselallergie. Maar liefst 25 procent van de mensen denkt een voedselallergie te hebben, maar dit wordt vaak verward met een intolerantie. Het verschil is dat een allergie acuut optreedt. 

Allergieën lijken in het Westen vaker voor te komen dan op andere plekken op de wereld. ,,Dit komt omdat we alerter zijn op klachten en deze worden ook vaker gerapporteerd”, zegt De Graaf. ,,Daarnaast hebben wij een gevarieerder voedselpatroon waardoor we meer verschillende etenswaren proeven.

Ook de omgeving waarin we leven speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van allergieën. Zo hebben we in Nederland berkenpollen in de lucht. ,,Het allergeen van berkenpollen toont gelijkenis met appel en hazelnoten, hier kan het lichaam geen onderscheid tussen maken”, legt De Graaf uit. ,,Daarom zijn mensen die allergisch zijn voor berkenpollen ook vaak allergisch voor appels en hazelnoten. Dat heet een kruisallergie. In  andere landen, bijvoorbeeld Spanje, komen deze allergieën minder vaak voor doordat er minder berkenbomen zijn.”


Kippenei en pinda
de omgeving, speelt ook de leeftijd waarop we kinderen blootstellen aan allergenen een rol bij de ontwikkeling van allergieën. ,,Uit onderzoek is gebleken dat het vroegtijdig blootstellen aan kippenei en pinda de kans op een allergie op deze voedingsproducten met maar liefst 70 tot 80 procent kan verkleinen”, zegt De Graaf. ,,Je kunt kinderen vanaf vier maanden dus al blootstellen aan pinda's en kippenei.”

We kunne  uit dit artikel in de eerste plaats opmaken dat er veel mensen zijn  die een intolerantie aan zien voor een allergie. Zoals boven al gezegd gaat het bij een allergie veelal om een heftige allergische reactie. Deze reactie kan bestaan uit bijvoorbeeld een hevige neusverkoudheid, galbulten, zwellingen, prikkelingen in de mond en keelholte, verstopte neus of loopneus, rode geprikkelde ogen, buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree. Veelal treden deze symptomen binnen een korte tijd na het nemen van het voedsel c.q. de aanraking met de stof, naar voren. Het duurt geen dagen dat er sprake is van symptomen. Dit laatste is nu juist bij een intolerantie wel het geval. Bij een intolerantie treden de klachten vaak eerst op na enige tijd. Dit is er de ook de oorzaak van dat we vaak wel klachten hebben maar niet (meer) weten waar ze vandaan komen.

Allergie- en intolerantie testen

Juist omdat een intolerantie veelal pas na enige tijd symptomen laat zien, is het lasting op een juiste wijze vast te stellen waarvoor je intolerant bent. Hierbij is dan een intolerantietest van nut. Je ziet dan voor welke stoffen je intolerant bent en kunt dan de actie gaan nemen die nodig is. Veelal is dit een eliminatiedieet. 

* bron: Algemeen Dagblad 27 januari 2021: 

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte