Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Voedselintolerantie en kinderen

By jojo

december 3, 2020


Voedselintolerantie en kinderen.

Voedselintolerantie is het probleem dat zich voordoen bij het verteren van bepaalde voedingsmiddelen die een onaangename fysieke reactie veroorzaken. Het gebeurt vanwege een aantal enzymdeficiënties, gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of reacties op natuurlijk voorkomende voedingschemicaliën.

Voedselintolerantie bij schoolgaande kinderen kan ongemak veroorzaken tijdens de leersessies. Ze kunnen last hebben van een opgeblazen gevoel, buikpijn, wind, diarree, huiduitslag en jeuk.

voedselintolerantie en gedragsproblemen

Verschillende voedingsmiddelen veroorzaken intoleranties vanwege hun chemische samenstelling.

Ten eerste, lactose suiker in melk en zuivelproducten.
Ten tweede, gluten in granen zoals tarwe, gerst en rogge (Kubala, 2018).
Ten derde, cafeïne, die een bittere chemische stof is die wordt aangetroffen in dranken zoals thee, energiedranken en andere.
Ten vierde, salicylaten, de natuurlijke chemicaliën die gevonden worden in planten zoals wortels en groenten.
Ten vijfde, de amines die voorkomen als gevolg van de opslag en fermentatie van voedsel door bacteriën.
Ten zesde, de fermenteerbare oligo-di-monosachariden en polyolen (FODMAP), die kortketenige koolhydraten bevatten die spijsverteringsproblemen veroorzaken (Kubala, 2018).
Ten slotte, fructose, een eenvoudige suiker die aanwezig is in fruit en groenten en die malabsorptie en intolerantie veroorzaakt.

Schoolgaande kinderen worden geconfronteerd met sociale, leer- en gedragsproblemen. Naast deze problemen kunnen ze last hebben van voedselgevoeligheden die hun prestaties negatief beïnvloeden. Meestal werken de hersenen en het spijsverteringsstelsel nauw samen, en als er een verstoring in het spijsverteringsstelsel optreedt, raken de hersenen uit balans, waardoor voedselgevoeligheden ontstaan.

Voedselintolerantie versus voedselallergie

Voedselallergie heeft betrekking op het immuunsysteem waarin het immuunsysteem onmiddellijk reageert wanneer een persoon bepaalde eiwitten eet. Het immuunsysteem ziet deze eiwitten ten onrechte als indringers en produceert antilichamen die immunoglobuline E (IgE) worden genoemd en die allergische reacties op de huid veroorzaken, zoals netelroos of zwelling (Ryan & Merai, 2020). Omgekeerd leidt voedselintolerantie tot een vertraagde immunoglobuline G (IgG) reactie.

Voedselintolerantie en gedrag

De intolerantie van een kind voor bepaalde voedingsmiddelen kan zijn gedrag beïnvloeden. Als men bijvoorbeeld melk neemt, produceert het lichaam cytokinen, wat kan leiden tot hersenontsteking. De nasleep is prikkelbaarheid, angst, depressie of hersenmist. Bovendien kan een geperforeerde darm een tekort aan vitamines en een slechte absorptie veroorzaken, waardoor een kind zowel academisch als sociaal lijdt.

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte