Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Voedselintolerantie verslaan

By jojo

juli 21, 2021

voedselallergie, voedselintolerantie, voedselovergevoeligheid

Voedselintolerantie verslaan. Kan dat?

Oftewel: Kun je over een voedselintolerantie heen komen?

In dit artikel proberen we deze vraag te beantwoorden omdat er erg veel mensen zijn die deze vraag aan ons stellen.

Bij welke voedingsmiddelen treden de meeste intoleranties op

Voedingsmiddelen die het vaakst in verband werden gebracht met intoleranties waren chocolade, voedingsadditieven, citrusvruchten, vis, schaaldieren, melk, kaas, eieren en noten. Een aantal producten wil ik hierbij wat meer aandacht geven. 

Veel voorkomende intolerantie.


Melk en kaas

In de eerste plaats kijk ik naar intoleranties zoals voor melk en kaas. Vaak wordt dit ook genoemd een lactose intolerantie. Veel voorkomende klachten hierbij zijn o.a. een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, buikkrampen en buikpijnen.
Vanuit de praktijk kan ik zeggen dat dit een van de meest voorkomende intoleranties is. De vragen die aan ons gesteld worden wijzen steeds in de richting van een lactose intolerantie. Juist omdat onze test zo uitgebreid zijn wordt niet alleen de lactose intolerantie opgemerkt maar ook een grote hoeveelheid van andere intolerantie. Ik merk ook nog op dat er ook sprake kan zijn van kruisreactie. Lees hierover ons artikel in dit blog.

voedselintolerantie verslaan

Schaaldieren

Intoleranties voor schaaldieren komen ook veel voor. Wat echter nog vaker voorkomt is een schaaldieren allergie. Het verschil tussen een allergie en een intolerantie is dat een allergie te maken heeft met het immuunsysteem en een allergie met bestanddelen van voeding en chemicaliën. De allergische klachten daarvan kunnen levensbedreigend zijn; intolerantieklachten geven een onprettig gevoel maar zijn niet levensbedreigend 

Voedselintolerantie verslaan


Voedingsadditieven

Een voedingsadditief of voedseladditief is een stof die om technische redenen wordt toegevoegd aan een voedingsmiddel. Voorbeelden van voedingsadditieven zijn kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen. Onze testen geven een breed overzicht van deze voedingsadditieven waarvoor er mogelijk een intolerantie bestaat. het is dan wel goed op de verpakking letten van het product dat je koopt.

Diverse voedselintoleranties en oorzaken

Sommige voedselintoleranties zijn goed bekend. Tyramine in chocolade en kaas bijvoorbeeld kan bij sommige mensen migraine veroorzaken. Ook histamine in vis als makreel en tonijn kan misselijkheid, braken en blozen veroorzaken. Sulfieten in gedroogd fruit en tartrazine in kleurstoffen voor levensmiddelen kunnen astma-exacerbaties veroorzaken.

Kun je jezelf desensibiliseren voor een voedselintolerantie?

Allereerst moet worden aangegeven dat de oorzaak van de meeste voedselintoleranties onbekend zijn gebleven.

Onderzoek

In een Brits onderzoek onder meer dan 10.000 patiënten waren de voedingsmiddelen die het vaakst in verband werden gebracht met intoleranties chocolade, voedingsadditieven, citrusvruchten, vis, schaaldieren, melk, kaas, eieren en noten. De meest voorkomende symptomen van deze intoleranties waren hooikoorts, hoofdpijn, gewrichtspijn, jeuk, netelroos en maagklachten.

In de grootste studie tot nu toe bestudeerden artsen de elektronische gezondheidsdossiers van 2,7 miljoen patiënten in Massachusetts. Zij ontdekten dat 3,6 procent ten minste één voedselintolerantie of voedselallergie had. De lijst van voedingsmiddelen was vergelijkbaar met die van de Britse studie.

Voorbehoud

Maar er moet een voorbehoud worden gemaakt. In beide studies waren de onderzoekers niet in staat een onderscheid te maken tussen voedselintoleranties en voedselallergieën. Omdat de symptomen elkaar in grote mate overlappen, kan men intolerantie en allergie niet van elkaar onderscheiden zonder gespecialiseerde tests

Zowel voedselintolerantie alsook allergie.

Wat de zaken nog ingewikkelder maakt, is dat sommige voedingsmiddelen zowel een intolerantie als een allergie kunnen veroorzaken. Koemelk is een goed voorbeeld. Koemelk kan een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken bij mensen met een lactase-deficiëntie - een voedselintolerantie - en kan een piepende ademhaling en netelroos veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor het melkeiwit beta-lactoglobuline - een voedselallergie.

Eliminatiedieet.

Een eliminatiedieet, waarbij het mogelijk ongewenste voedingsmiddel uit het dieet wordt verwijderd, is gewoonlijk de eerste stap bij het diagnosticeren van voedselintolerantie. Hoewel eliminatiediëten niet systematisch zijn bestudeerd, wijst het verdwijnen van de symptomen na het weglaten van het voedingsmiddel in kwestie sterk op een voedselintolerantie.

allergie en intolerantie

Het opnieuw introduceren van een voedselovertreding is vaak mogelijk. De Britse onderzoekers konden dit bij de meeste patiënten in hun studie doen zonder ernstige reacties uit te lokken. Maar dit moet wel onder toezicht van een arts gebeuren.

Vanwege de complexiteit en mogelijke valkuilen bij de diagnose en behandeling van voedselintolerantie, moet men advies vragen aan een specialist, meestal een allergoloog of een gastro-enteroloog, afhankelijk van de aard van iemands symptomen.

Conclusie

Op basis van de huidige kennis en de complexiteit van het onderwerp kan niet eenduidig gezegd worden of een voedselintolerantie over gaat. Wel ligt het voor de hand om, eenmaal wetende wat de intolerantie veroorzaakt, dit voedingsmiddel achterwegen te laten. Daarbij moet ook gekeken worden naar de eventuele kruisreactie. Bovendien kunnen tekorten die een voedselintolerantie opwekken aangevuld worden. Zo kan bij een lactose intolerantie het slikken van lactase het probleem oplossen. vergeet je echter een keer de lactase te slikken dan komt de intolerantie weer meteen de hoek om kijken.

Wil je een duidelijk beeld van de bij jou optredende intoleranties, dan kun je het beste een test bestellen. Daarmee kun je dan gericht aan de slag gaan. Door het elimineren van de oorzaak vormende voeding begin je aan het verbeteren van je gezondheid. Wil je meer van onze testen weten, klik dan hier.

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte