Vragen over voedselintolerantie

Foto van Johan de Bruijn

Johan de Bruijn

Expert bij Mijn Voedsel Intolerantie Test

Vragen over voedselintolerantie

ZIT JIJ MET VRAGEN OVER VOEDSELINTOLERANTIE??

Voor wie een goed leesbaar artikel wil lezen over de materie zoals allergie en intolerantie, lees dan het stuk van Prof. dr. Wim Stevens. Het is weliswaar een stuk uit 2002 maar naar mijn mening een van de betere. Op een heldere en duidelijke manier wordt de wetenschap achter de problematiek weergegeven. Met aan het einde (bijzonder interessant) patiënten die vragen waarop de professor antwoord.

Een van de meest in het oog springende vragen is wel:

Hoe kan de dokter bepalen tegen welk voedsel men allergie heeft?

Hier moet men onderscheid maken tussen allergie en pseudo allergie.

Voor allergie heeft men de huidtest en controleert men in een bloedonderzoek tegen welk allergeen men reageert.

Bij pseudo allergie is er in deze huidtest en in de bloedproef geen reactie van het bloed tegen de uitlokkende stof. De patiënt moet de verdachte uitlokkende stof innemen en men moet zijn reactie waarnemen. Dat kan gevaarlijk zijn bijvoorbeeld bij angio-oedeem, en gezien de kans op shock vereist dat het gereed houden van de nodige voorzorgsmaatregelen. Daarenboven is niet te voorspellen wanneer de reactie komt. Ze kan op zich laten wachten zodat men slechts een stof per dag kan testen. Ook is de informatie van de patiënt bij pseudo allergie dikwijls niet voldoende uitgebreid. Allergische reactie kon door een zeer kleine hoeveelheid worden uitgelokt. Daarvan zijn er menige voorbeelden. Bij pseudo allergie echter moet men een bepaalde hoeveelheid van de uitlokkende stof innemen vooraleer men een reactie krijgt. Het gebeurt dikwijls dat die hoeveelheid meer is dan men in een enkel gerecht vindt. Dan is er een cumulatief effect nodig. Zo gebeurt het dat iemand zegt: “Mijn angio-oedeem kan niet veroorzaakt zijn door die kleurstof (of dat bewaarmiddel) want ik heb dat verleden week ook gegeten en toen had ik geen reactie”. Het kan dat hij een reactie krijgt na het eten van gekleurd roomijs gevolgd door het drinken van limonade en dat hij geen verschijnselen heeft als hij roomijs of limonade alleen neemt. Dat cumulatief effect kan van verscheidene aard zijn. Iemand kan geen enkele reactie hebben na het nemen van een Aspirine tegen hoofdpijn en netelkoorts krijgen als hij Aspirine neemt tegen een verkoudheid. De mediatoren verwekt door de infectie voegen zich bij deze verwekt door de pseudo allergie tegen Aspirine en het is de totale hoeveelheid die de netelkoorts verwekt.

 

Een andere toch wel belangwekkende vraag is:

Als men allergie heeft tegen een bepaalde voeding, bijvoorbeeld tegen wijn, verloopt er dan een bepaalde tijd tussen de inname en het verschijnen van de klachten, bijvoorbeeld een half uur waarin men dan eerst tekenen krijgt die de aanval voorspellen?

 

Dat zou natuurlijk de behandeling vergemakkelijken. De klachten komen echter meestal plots en snel, onaangekondigd. Pseudo allergie geeft meestal al klachten na 10 minuten.Wijn kan in enkele gevallen allergie geven want het bevat sporen eiwitten. Daar hij kleurstoffen en bewaarmiddelen bevat, komt pseudo allergie meer voor. Tenslotte is alcohol een niet specifieke prikkel die klachten kan geven bij mensen met overprikkelbaarheid. Die tijd kan dus verschillend zijn en sommigen hebben al klachten na een kwartier.

 

Naar mijn mening een heel bijzonder goed en duidelijk artikel van deze professor.

Deel dit artikel:

Hebt u ergens last van?

Doe de gratis check en ontdek of er bij u sprake kan zijn van allergie- en/of voedselintolerantie, of bestel direct uw testkit.

of