Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Waar komt winderigheid vandaan?

By johandebruijn

februari 13, 2021


Winderigheid en voedselintolerantie.

We maken het allemaal weleens mee; ineens moet je enorm veel winden laten. Als dit op momenten gebeurd wanneer je alleen bent dan maakt dat niet zoveel uit, maar wanneer dit gebeurd als je in (veel)gezelschap bent dan wordt het vaak wat gênant. Het wordt pas echt problematisch wanneer je er last van gaat krijgen op een manier dat je er maar niet van af lijkt te komen. Daarnaast komt winderigheid meestal niet alleen; buikpijnen ontstaan dan ook. Voedselintolerantie kan een oorzaak zijn van dit probleem.

Maar, wat is winderigheid nu eigenlijk, waar komt het vandaan en kan je er iets aan doen.

Allereerst maar eens zien wat winderigheid nu eigenlijk is en waar het vandaan komt. Winderigheid is als een teveel aan gassen in je darmen leidt tot het laten van meer winden dan normaal. Nou laten wij per dag behoorlijk wat winden om gassen uit onze darmen vrij te laten. Je laat dan wel zo’n 10-25 windjes per dag. Soms ben je ervan bewust, maar heel erg vaak ook merk je er niets van. Wanneer we een teveel aan gassen in ons darmstelsel hebben en dit leidt tot extreme winderigheid, dan noemen we dat flatulentie

Zoals gezegd, gaat het bij winderigheid om het vrijlaten van gassen uit onze darmen. De gassen waar het hierbij om gaat zijn o.m. stikstof, koolstofdioxide, waterstof en methaan. Deze gassen komen op drie verschillende manieren je darmen in:

1. het inslikken van lucht tijdens eten, drinken en praten;

2. een deel wordt door de natuurlijke bacteriën in je darmen geproduceerd wanneer voedingsmiddelen in je darmen worden afgebroken en

3. een klein deel van deze gassen komt in je darmen terecht via opname uit je bloed.

De lucht (gassen) verlaten niet alleen door het laten van winden je lichaam. Soms moet je ook boeren laten, sommige bacteriën verbruiken bepaalde gassen en je bloed neemt ook gassen op vanuit je darmen. Je ziet dus dat het systeem ook twee kanten op werkt. Er ontstaat een bepaald evenwicht. Wordt dit evenwicht verstoord en er meer gassen in- dan uit je darmen gaan, dan ontstaat de flatulentie (hinderlijke overmatige winderigheid). Heel vervelend maar verder ongevaarlijk. Maar, toch wel een beetje gênant in gezelschap. Voedselovergevoeligheid kan een invloed hebben op dit probleem.

De oorzaken van winderigheid

We weten nu wat het is en waar het vandaan komt maar de echte oorzaak weten we (nog) niet. De belangrijkste oorzaken van winderigheid zijn:

1. er kan sprake zijn van vergisting in de dikke darm,

2. darmaandoeningen en

3. teveel aan lucht inslikken.

1. Er kan sprake zijn van vergisting in de dikke darm.

Waar normaal gesproken alle bestanddelen van de voeding in je dunne darm worden verteerd, lukt dat bij sommige koolhydraten van bepaalde voedingsmiddelen niet. Deze koolhydraten gaan dan door naar je dikke darm waar zij door bacteriën alsnog worden verwerkt. Deze zogenaamde vergisting zorgt voor het vrijkomen van veel extra gassen. Voedingsmiddelen waar het hier om gaat zijn bijvoorbeeld bonen, kolen, aardappelen, fruit, peulvruchten, vruchtensappen en de zoetstoffen uit lightproducten. Dit proces van vergisting vindt ook plaats bij mensen met een lactose-intolerantie wanneer zij lactose binnenkrijgen. De lactose wordt niet verteerd in de dunne darm en wordt daarom vergist in de dikke darm.

2. Darmaandoeningen

Verschillende darmaandoeningen kunnen winderigheid met zich meebrengen. Denk hierbij aan de ziekte van Crohncolitis ulcerosacoeliakie (glutenintoleratie) en prikkelbare darm syndroom. Tevens kan winderigheid een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.

3. Teveel aan lucht inslikken

Sommige mensen slikken tijdens het eten meer lucht in dan anderen. Je slikt onnodig veel lucht in als je snel eet, niet goed kauwt en wanneer je veel praat tijdens het eten. Ook roken, een slecht zittend kunstgebit, drinken door een rietje en veel kauwgom kauwen doet je extra veel lucht inslikken. Tevens zit er in bepaalde voedingsmiddelen al veel lucht. Denk hierbij aan frisdranken, bier, brood en slagroom. Tenslotte slikken mensen met aandoeningen als longemfyseem en hyperventilatie ook veel lucht in.

Symptomen van winderigheid

Het belangrijkste symptoom van winderigheid spreekt voor zich: het overmatig vrijkomen van winden. De winden zijn moeilijk onder controle te houden. De winderigheid gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, last van je darmen en buikpijn.

Wat nu?

Zoals onder 1 aangegeven kan een van de oorzaken zijn vergisting in de dikke darm. Het gaat daarbij om koolhydraten van bepaalde voedingsmiddelen zoals bonen, kolen, aardappelen, fruit, peulvruchten, vruchtensappen en de zoetstoffen uit lightproducten. De mogelijkheid bestaat dat je een voedselintolerantie hebt voor een van de producten. We zijn dan al iets verder maar weten nog steeds te weinig om het probleem echt effectief aan te pakken. Het meest eenvoudige zou zijn om de genoemde voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen. Dit kan tot een behoorlijke vermindering leiden, maar vergeet niet dat de koolhydraten ook in andere soorten voeding kunnen zitten.

Reageer je met een ongewone reactie op bepaalde voedingsmiddelen terwijl datzelfde voedingsmiddel bij een ander geen bijzondere reactie veroorzaakt, dan is er sprake van een voedselintolerantie. De mogelijkheid bestaat ookm dat je een voedselallergie hebt, maar meestal gaat het bij dit soort symptomen om een intolerantie. Kan je dus 2 en 3 uitsluiten door gewoon op bepaalde zaken goed te letten en sommige zaken te laten staan, de intolerantie kun je te weten komen met een voedselintolerantie test. Niet omdat je het niet zelf kunt doen door allerlei voedingsmiddelen uit te sluiten, maar meer omdat je dan op een gestructureerde wijze met je probleem omgaat. Soms kan het dagen duren voordat een intolerantie klachten geeft. Dit is nu precies het probleem omdat je dan vaak niet meer weet wat je gegeten hebt.

Onze Voedselintolerantietesten testen op meer dan 300 verschillende producten op gebied van food; 300 op het gebied van non-food. Bovendien wordt gekeken of er tekorten zijn in vitaminen en mineralen en wordt er getest op metalen. Bovendien krijg je een MicroBiome test (hierbij gaat het om je darmflora), een Hormonale test en een algemene Spijsvertering, gezondheid en metabolisme analyse.

Met de resultaten van deze test kun je dus gestructureerd aan de slag om je probleem op te lossen.

Koop jij een Voedselintolerantietest naar aanleiding van dit artikel, dan krijg je (vanaf de Uitgebreide Voedsel Intolerantie test en alle testen daarboven) een korting van 20 procent op de aanschaf van jouw product. Daarnaast geldt een aantrekkelijke additionele korting als je twee testen koopt (voor jou en je partner) of als je gaat voor de familieversie van vier testen. De korting wordt direct bij het afrekenen in mindering gebracht.

Gebruik voor de korting van 20% de code WIND21 en je krijgt jouw korting meteen!

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte