Voedselintolerantie is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om bepaalde voedingsstoffen goed te verwerken. Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, diarree, verstopping, winderigheid en misselijkheid. Er zijn verschillende soorten voedselintoleranties, waaronder lactose-intolerantie, glutenintolerantie en histamine-intolerantie.
Lactose-intolerantie is de meest voorkomende vorm van voedselintolerantie. Het betekent dat iemand niet in staat is om lactose, een suiker die voorkomt in melk en melkproducten, te verwerken. Symptomen van lactose-intolerantie kunnen optreden binnen een half uur tot twee uur na het eten van melkproducten en kunnen variëren van mild tot ernstig.
Glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd, is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam reageert op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en spelt. Glutenintolerantie kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en anemie.
Histamine-intolerantie is een aandoening waarbij iemand niet in staat is om histamine, een stof die voorkomt in veel voedingsmiddelen, af te breken. Dit kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
Voedselintoleranties kunnen moeilijk te diagnosticeren zijn en de symptomen kunnen lijken op die van andere aandoeningen. Een arts kan een combinatie van bloed- en stoelgangstests, een eliminatie-provocatiedieet en symptoom-dagboek gebruiken om een diagnose te stellen. Behandeling van voedselintoleranties bestaat vaak uit het vermijden van de ge-offende voedingsmiddelen en het nemen van supplementen. Het kan ook gemakkelijk zijn om een test te doen waarbij duidelijk wordt voor welke voedselsoorten er een intolerantie is.
In sommige gevallen kan een dieetwijziging of het nemen van supplementen helpen om symptomen te verminderen of te vermijden. Het is belangrijk om te onthouden dat voedselintoleranties niet hetzelfde zijn als voedselallergieën en dat de symptomen vaak milder zijn. Ook is het belangrijk om te weten dat een dieetwijziging vaak wel helpt, maar niet altijd.