Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Metaalintolerantie, hoe op te lossen.

By jojo

september 26, 2023


Metaalintolerantie: Oorzaken, Symptomen en Oplossingen

Metaalintolerantie is een aandoening waarbij het lichaam overgevoelig reageert op de aanwezigheid van bepaalde metalen. Dit kan resulteren in een breed scala aan symptomen, variërend van huiduitslag tot spijsverteringsproblemen en zelfs ernstige allergische reacties. In dit artikel zullen we de oorzaken van metaalintolerantie bespreken, evenals mogelijke oplossingen en preventieve maatregelen.

Oorzaken van Metaalintolerantie

Metaalintolerantie kan verschillende oorzaken hebben, en sommige mensen hebben een genetische aanleg voor deze aandoening. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van metaalintolerantie:

1. Genetische Predispositie

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor metaalintolerantie. Dit betekent dat ze van nature gevoeliger zijn voor bepaalde metalen en een hogere kans hebben op een reactie wanneer ze hiermee in contact komen.

2. Langdurige Blootstelling aan Metalen

Mensen die beroepsmatig of door hun levensstijl langdurig worden blootgesteld aan bepaalde metalen, zoals nikkel in sieraden of chroom in industrieel materiaal, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een intolerantie.

3. Voedingsbronnen van Metalen

Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature metalen zoals nikkel, lood en cadmium. Mensen met een gevoeligheid voor deze metalen kunnen symptomen ontwikkelen na consumptie van deze voedingsmiddelen.

Symptomen van Metaalintolerantie

De symptomen van metaalintolerantie kunnen sterk variëren en kunnen zowel acute als chronische vormen aannemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

  • Huiduitslag of eczeem, vooral op de plaatsen waar de huid in contact komt met metaal.
  • Jeukende of geïrriteerde huid.
  • Misselijkheid, braken en buikpijn na het eten van voedsel met hoge metaalgehalten.
  • Vermoeidheid en zwakte.
  • Ademhalingsproblemen bij inademing van metaaldeeltjes.

Diagnose en Bevestiging van Metaalintolerantie

Als je vermoedt dat je last hebt van metaalintolerantie, is het essentieel om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Een arts kan verschillende tests uitvoeren, zoals bloedonderzoek of een huidtest, om te bepalen welke specifieke metalen een reactie veroorzaken.

Oplossingen voor Metaalintolerantie

1. Vermijd Contact met Allergene Metalen

De meest effectieve manier om metaalintolerantie te behandelen, is het vermijden van contact met de specifieke metalen waarvoor je intolerant bent. Dit kan betekenen dat je bepaalde sieraden moet vermijden of dat je moet zorgen voor beschermende kleding op de werkplek.

2. Dieetaanpassingen

Als je intolerant bent voor bepaalde metalen in voeding, kan een diëtist je helpen bij het identificeren en vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze metalen. Bijvoorbeeld, als je intolerant bent voor nikkel, kun je voedingsmiddelen vermijden zoals chocolade, noten en bepaalde groenten.

3. Medische Behandeling

In sommige gevallen kan een arts medicatie voorschrijven om symptomen van metaalintolerantie te verminderen. Dit kan antihistaminica zijn om allergische reacties te onderdrukken of corticosteroïden om ontstekingen te verminderen.

4. Chelatietherapie

In zeldzame gevallen, wanneer iemand ernstig vergiftigd is door een bepaald metaal, kan chelatietherapie worden overwogen. Dit is een medische behandeling waarbij een stof wordt toegediend om metalen uit het lichaam te binden en uit te scheiden.

Preventie van Metaalintolerantie

Om het risico op het ontwikkelen van metaalintolerantie te verminderen, zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

  • Draag hypo-allergene of nikkelvrije sieraden als je gevoelig bent voor nikkel.
  • Gebruik beschermende uitrusting op de werkplek als je blootgesteld wordt aan metalen.
  • Eet een uitgebalanceerd dieet en vermijd voedingsmiddelen met hoge gehalten aan metalen als je daar gevoelig voor bent.

Het is belangrijk op te merken dat dit artikel algemene informatie biedt en geen vervanging is voor professioneel medisch advies. Als je vermoedt dat je last hebt van metaalintolerantie, neem dan bijvoorbeeld een test die je daar uitslag over kan geven. Onze testen kunnen je die uitslag geven.

Problemen met voedselovergevoeligheid?

Onze testen laten zien of jouw problemen gerelateerd zijn aan voedselovergevoeligheid zoals een allergie of intolerantie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte