Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Hoe weet je of je last heb van een voedselintolerantie

By jojo

november 17, 2023


Hoe weet je of je last hebt van een voedselintolerantie: Een Gids van Symptomen tot Testen

Voedselintoleranties kunnen een bron van ongemak zijn voor velen, maar hoe weet je nu precies of je last hebt van een voedselintolerantie? In dit artikel zullen we de symptomen verkennen, de verschillen tussen voedselallergieën en intoleranties bespreken, en de meest effectieve manieren bekijken om een voedselintolerantie vast te stellen.

voedselintolerantie

Symptomen van Voedselintolerantie

Voedselintoleranties manifesteren zich op verschillende manieren, en het is belangrijk om de tekenen te herkennen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Maagpijn en krampen
 • Opgeblazen gevoel
 • Diarree of constipatie
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Huidproblemen zoals eczeem

Het is essentieel om te weten dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen. Daarom is het verstandig om professioneel advies in te winnen als je deze symptomen ervaart.

Het Verschil Tussen Voedselallergie en Voedselintolerantie

Voordat we dieper ingaan op hoe je kunt vaststellen of je last hebt van een voedselintolerantie, is het belangrijk om het onderscheid tussen voedselallergieën en intoleranties te begrijpen. Een voedselallergie is een immuunreactie, terwijl een voedselintolerantie een gebrek aan enzymen of andere stoffen betreft die nodig zijn voor de spijsvertering.

Een allergie kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische aandacht, terwijl een intolerantie over het algemeen minder ernstige, maar nog steeds ongemakkelijke symptomen veroorzaakt.

allergie

Hoe Vast te Stellen of Je Last Hebt van Voedselintolerantie

 1. Houd een Voedseldagboek Bij: Noteer wat je eet en wanneer je symptomen ervaart. Dit kan helpen bij het identificeren van patronen.

 2. Eliminatiedieet: Probeer potentieel problematische voedingsmiddelen tijdelijk te vermijden en observeer of je symptomen verminderen. Lees hier meer over het volgen van een eliminatiedieet.

 3. Professionele Testen: Overweeg het doen van voedselintolerantietesten. Deze tests kunnen specifieke intoleranties identificeren, maar ze zijn (zoals overigens met alle testen het geval is) niet altijd 100% nauwkeurig.

 4. Raadpleeg een Specialist: Een allergie- en voedselintolerantiespecialist kan een grondiger diagnose stellen en een passend behandelplan aanbevelen.

eliminatiedieet

Voor- en Nadelen van Voedselintolerantietesten

Voordelen:

 • Specifieke Identificatie: Testen kunnen specifieke intoleranties identificeren. Na het nemen van een test heb je een resultatenoverzicht waaruit blijkt voor welke voeding je een intolerantie (kan) hebben. Aan de hand van deze resultaten kun je vervolgens je eliminatiedieet gaan samenstellen.
 • Leidraad voor Dieetveranderingen: Resultaten kunnen leiden tot gerichte dieetveranderingen. Deze dieetverandering laten over het algemeen (zeker als daarbij de resultaten van een voedselintolerantietest als uitgangspunt worden genomen) een positieve uitwerking zien op de algemene gezondheid.

Nadelen:

 • Niet Altijd Nauwkeurig: Tests zijn niet altijd 100% nauwkeurig en kunnen vals-positieve of vals-negatieve resultaten opleveren. Zoals met vrijwel elke test, zijn ook deze testen niet altijd voor 100% zuiver; dit neemt echter niet weg dat de meeste oorzaken wel vast komen te liggen waardoor er gericht gewerkt kan worden aan een dieetverandering.
 • Kosten: Sommige tests kunnen kostbaar zijn en worden mogelijk niet vergoed door verzekeringen. Onze testen zijn  gemakkelijk in het gebruik en de resultaten zijn  er snel.
voedselintolerantietesten

Conclusie

Het herkennen van voedselintoleranties is een proces van zelfobservatie, eliminatie en soms professionele interventie. Een gebalanceerde aanpak, waarbij de voors en tegens van testen worden overwogen, is essentieel voor het vinden van opluchting en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Problemen met voedselovergevoeligheid?

Onze testen laten zien of jouw problemen gerelateerd zijn aan voedselovergevoeligheid zoals een allergie of intolerantie.

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte