Voedselinolerantie met kruisreactie
Kruisreacties tussen voedingsmiddelen
Ben je bijvoorbeeld allergisch voor garnaal, dan kan het zijn dat je ook reageert op krab. Dat komt doordat de allergenen in deze voedingsmiddelen veel op elkaar lijken. Wanneer dit gebeurt, noemen we dat een kruisreactie.Een kruisreactie is dus niets meer dan een reactie op een bepaalde stof die zowel in het een al in het andere voedingsmiddel aanwezig is. Hierboven is al het voorbeeld gegeven van de garnaal en de krab. Hieronder wordt nog een verdere opsomming gegeven van de diverse voedingsmiddelen die een kruis reactie kunnen veroorzaken.
Voedselintolerantie en kruisreactie komt dan ook veel vaker voor dat wij in het algemeen denken
Kruisreacties bij hooikoorts
Niet alleen tussen voedingsmiddelen kunnen kruisreacties ontstaan. Kruisreacties kunnen ook ontstaan bij andere dan voedingsmiddelen. Met hooikoorts ben je allergisch voor een bepaald stuifmeel van bomen, planten of grassen. Soms krijg je met hooikoorts ook allergische reacties bij het eten van bepaalde producten. Ook dat noemen we kruisreacties. Vermoedelijk komt dit omdat bepaalde allergenen in voeding en in pollen aan elkaar verwant zijn.
Het immuunsysteem kan soms geen onderscheid maken tussen eiwitten, omdat deze sterk op elkaar lijken. Dit kan tussen voedingsmiddelen onderling of tussen voedingsmiddelen, en pollen en/of tussen voedingsmiddelen en latex. Bijvoorbeeld: het appelallergeen lijkt zoveel op het allergeen van de berk, dat de allergische persoon niet alleen op de berk reageert, maar ook op de appel. 70 procent van de voedselallergieën zijn in verband te brengen met pollen (paraberksyndroom). De meest voorkomende klacht hierbij is tinteling en irritatie van mond, keel en ogen. Dit heet het Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.)
In het volgende overzicht staan de meest bekende kruisreacties tussen pollen en plantaardig voedsel. Niet alle genoemde kruisreacties komen even vaak voor. Sommige kruisreacties zijn echt uitzonderlijk.
Bij allergie voor:
Mogelijke kruisreactie op:
Berk | appel, hazelnoot, wortel, aardappel, selderij, kers, peer, walnoot. |
Bijvoet: | selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander, mosterd. |
Gras | aardappel, tomaat, tarwe, pinda. |
Koemelk | geitenmelk, schapenmelk, rundvlees. |
Pinda | boomnoten, soja bonen, groene bonen, groene erwten, linzen, lupine |
Linzen | soja, pinda. |
Latex | banaan, avocado, kiwi, kastanje, papaja, vijgen (aardappel, tomaat). |
Varkensvlees: | kat |
Graspollen. Bloeiseizoen: van april t/m half oktober, afhankelijk van het soort gras. | Aardappel, tarwe, tomaat, pinda, boekweit. |
Bijvoetpollen Bloeiseizoen: augustus. | Tuinkruiden en specerijen uit de familie van de Umbelliferae (anijs, kervel, dille, karwij, koriander, pastinaak, wortel, peterselie, selderij, venkel). |
Berkenpollen. Bloeiseizoen: van april t/m mei. | Fruitsoorten uit de familie van de Rosaceae (aardbei, amandel, abrikoos, appel, braam, framboos, kers, nectarine, peer, perzik, pruim, zwarte bessen). Noten, met name hazelnoot. Wortel, selderij, aardappel. |
Timothee graspollen. Bloeiseizoen: van mei | Aardappel, appel, wortel, selderij. |
Kruisreacties bij andere allergieën
Naast bovengenoemde kruisreacties kunnen er ook kruisreacties ontstaan bij andere allergieën. Hieronder een overzicht:
Bij allergie voor: | Mogelijke kruisreacties op: |
Vogelpoep, vogelveren | Kippenei-eiwit |
Vogels | Kippenvlees |
Honden- en kattenhuidschilfers | Varkensvlees |
Huisstofmijten | Wijngaardslakken en garnalen |
Latex (sap van de rubberboom) | Banaan, avocado, kastanje, meloen, kiwi, boekweit |
Door het inademen van eiwitten uit vogelpoep bij bijvoorbeeld het schoonmaken van de vogelkooi kan iemand overgevoelig raken voor kippenei-eiwit. Dit wordt het ‘Bird-Egg-Syndrome’ oftewel Vogel-Ei-Syndroom genoemd.
Bron: Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselovergevoeligheid.aspx