Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Darmgesteldheid en gezondheid

By jojo

september 19, 2022

intolerantie, intolerantietest, voedsel intolerantie test, voedselintolerantie, voedselovergevoeligheid

Gezonde darmen en geestelijke gezondheid

Heeft de gezondheid van het darmkanaal te maken met de geestelijke gezondheid? 

In een ver verleden zei een wijze man genaamd Hippocrates: "Alle ziekte begint in de darmen."
Geestelijke gezondheidsproblemen vormen hierop geen uitzondering. Er wordt momenteel onderzoek gedaan om te zien of maagdarmklachten de oorzaak of het gevolg kunnen zijn van angst, stress of depressie. Dat komt omdat de hersenen en de darmen nauw met elkaar verbonden zijn. Wist je dat meer dan 90% van onze serotonine wordt geproduceerd in de darmen?

Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend stimulerende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op het geheugenstemmingzelfvertrouwenslaapemotieorgasme en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.
Je kunt wel zeggen dat dit een belangrijk stofje is.

gluten informatie en advies

Nu er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar het microbioom in de darmen, komen we steeds meer te weten over de darm-hersen-as. De darm-hersenas is de fysieke en chemische interactie tussen je darmen en hersenen.

voedselovergevoeligheid

Veel patiënten met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) hebben ook last van angst en depressie. Hoewel het belangrijk is om die voedingstriggers (lees ook het artikel over Waarschuwingstekens voor een Voedselintolerantie, deel 11) te onderzoeken, is het ook belangrijk om advies te vragen aan de geestelijke gezondheidszorg, omdat de rol van stress en emoties een factor kan zijn om te overwegen.

Het lastige van PDS en dieet is dat veel patiënten al angst hebben voor voedsel en wat dat voedsel kan doen met hun maag-darm klachten. Het is een vicieuze cirkel waarbij stress en angst de symptomen kunnen verergeren, en vice versa! Vandaar dat veel onderzoeken hebben uitgewezen dat psychologische benaderingen, zoals cognitieve therapie, resulteren in een grotere verbetering van de maag-darm klachten.

Wat zijn een aantal van de beste manieren om de darmgezondheid te ondersteunen? Kijk eens naar deze tips.

Voeg variatie toe aan je dieet.
Neem verschillende voedingsmiddelen om uw darm microbioom te diversifiëren

Concentreer u op meer hele voedingsmiddelen. Probeer bijvoorbeeld meer fruit, groenten, bonen, peulvruchten en volle granen in uw dieet op te nemen.

allergie en intolerantie

Zoek een mentale gezondheidsconsulent. Als je worstelt met IBS en/of een onderliggende psychische aandoening, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Naast het werken met een geregistreerde diëtist om specifieke voedingstriggers te bepalen, kan het ook belangrijk zijn om aan je geestelijke gezondheid te werken, gezien wat we leren over de darm-hersenas.

Bij het zoeken naar de voedingstriggers kunnen onze voedselintolerantietesten je prima helpen. Je hebt dan als het ware een uitgangspunt om een eliminatiedieet vast te stellen waardoor jouw zoektocht een stuk gemakkelijker wordt.

Meer weten over onze testen? Klik en kijk op onze shop. Heb je behoefte aan telefonische informatie, bel ons!

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte