Haartest of bloedmonstertest, ken jij het verschil?
Binnen het aanbod van allergie- en intolerantietesten bestaan er verschillende mogelijkheden om op een allergie of een intolerantie testen. Wij van "Mijn Voedselintolerantietest" bieden beiden aan om een zo groot mogelijk scala te kunnen bieden binnen de mogelijkheden.
Om een goed begrip te kunnen vormen over deze mogelijkheden is ten eerste van belang het verschil te kennen tussen een allergie en een intolerantie.
Allergie
Allemaal kennen we wel de mensen met zgn. ‘hooikoorts’; niezen, betraande ogen, loopneus. Dit is een typisch geval van een allergie. Iemand met bijv. hooikoorts heeft een reactie op allergenen van stuifmeel die bij het inademen naar binnen komen. Het gaat hier dus om het feit dat het immuumsysteem een heftige reactie geeft op het inademen van allergenen die in stuifmeel voorkomen. Het gaat daarbij niet specifiek om een stuifmeel dat van een bepaalde flora komt, maar dit kan in verschillende soorten zijn zoals bijv. bomen, gras, planten, onkruid. Maar ook van kruiden! Er is hier sprake van een allergie voor stuifmeel. Zoals al gezegd, reageert het immuumsysteem op het inademen van deze allergenen. Deze reactie volgt meteen en is kenbaar aan het niezen, betraande ogen , en andere klachten. De reactie volgt dus direkt na het inademen.
Noten allergie
Bekend is ook de notenallergie. Daarbij gaat het er om dat het immuumsysteem heftig reageert op het nemen van of aanraken van allerlei soorten noten. Het eten van noten kan zelfs dodelijke gevolgen hebben. Vandaar ook dat mensen die hiermee te maken hebben veelal een injectiepen met adrenaline bij zich dragen.
Allergie gaat om het immuumsysteem
Uit hetgeen hiervoor gezegd blijkt dat het bij een allergie gaat om een reactie van het immuumsysteem. Wil je dan ook testen of een allergie aanwezig is dan moet je dit doen via het immuumsysteem. Er zijn daarvoor verschillende testen die de test doen op basis van een bloedmonster. De bloedtest meet een soort eiwitten in het bloed: het immuumglobine van klasse E (IgE). Wanneer je allergisch bent, zal er uit de bloedtest blijken dat deze specifieke IgE antilichamen worden aangemaakt in je bloed en dit tegen de allergenen waarvoor je allergisch bent. Bevinden de desbetreffende eiwitten zich niet in je bloed dan is er geen sprake van een allergie maar kan er wel sprake zijn van een intolerantie (zie hieronder).
Intolerantie
Een (voedsel)intolerantie heeft niets te maken met het immuumsysteem. Bij een voedsel intolerantie gaat het om een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. Zoals gezegd heeft het immuumsysteem hier niets mee te maken. De haartest gaat dan ook niet uit van het immuumsysteem maar gebruikt de opgeslagen data in haar. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken noemen we ‘triggers’. Een ‘trigger’ kan bijvoorbeeld zijn ananas of koolsoorten. Het lichaam geeft dan, na verloop van enige tijd, signalen af dat hier niet goed mee omgegaan kan worden. Klachten zijn dan bijvoorbeeld; buikpijn, buikkrampen en dergelijke. Anders dan bij een allergie is dit de reactie van het lichaam bij een voedselintolerantie. De reactie volgt meestal na een of meerdere dagen. Het is juist dit aspect dat het moeilijk maakt om te bepalen voor welk bestanddeel iemand intolerant is. Veelgehoorde klachten bij een intolerantie zijn o.m. huidklachten, zoals jeuk, roodheid en eczeem. Luchtwegenproblemen, zoals piepend ademhalen, hoesten en benauwdheid. Jeukende en tranende ogen. Maag- en darmklachten, zoals buikpijn en/of krampen en diarree. Misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
Intolerantie gaat om onverteerde of niet opgenomen voedingsmiddelen
Een van de bekendste vormen van intolerantie is de lactose-intolerantie. Lactose is een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Gaat het om een intolerantie dan komt de lactose onverteerd inde dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm gaan dan de lactose ‘vergisten’ en het is dit proces waardoor klachten kunnen ontstaan. De klachten bij een lactose-intolerantie bestaan meestal uit een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, buikpijn en krampen. Juist omdat deze klachten niet voortvloeien uit een reactie van het immuunsysteem noemen we dit geen allergie maar een intolerantie.
Allergie- en intolerantietesten
Het testen van een intolerantie kan bijv. met een waterstof ademtest, een lactose tolerantietest, een provocatietest, maar ook met een haaranalyse test. De haaranalyse test detecteert of er voldoende enzymen lactase aanwezig zijn. Is dit niet zo, dan is er mogelijk sprake van een lactose-intolerantie.
Ook met een bloedtest kan het vorenstaande gemeten worden; het gaat dan om een zgn. IgG4 antilichamen Hiermee kan worden vastgesteld of er voldoende enzymen aanwezig zijn.
Wil jij testen of er bij jou sprake is van een allergie of een intolerantie, bestel dan een van onze testen en krijg zekerheid.