Waarschuwingstekens voor Voedsel Intolerantie (4)
Je hebt last van frequente hoofdpijn of migraine na bepaalde maaltijden
Je ervaart frequente hoofdpijn of migraine na bepaalde maaltijden. Dit is een veel voorkomend symptoom van voedselintolerantie en grotendeels te vermijden als je weet wat de triggers zijn. De meest bekende voedselchemische trigger is mononatriumglutamaat (MSG).
Onderzoek toont aan dat mensen met een gevoeligheid voor glutamaat uit de voeding, na inname van grote hoeveelheden, hoofdpijn, spierstrakheid, gevoelloosheid / tintelingen en zwakte kunnen ervaren (5). De symptomen kunnen enkele uren duren voordat ze raken. Glutamaat is een smaakversterker die een hartige smaak versterkt. Glutamaat is verantwoordelijk voor de ‘umamismaak’ van hartige voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks.
Waar kan glutamaat in voorkomen*?
Glutamaten komen van nature voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes. Glutamaten zijn combinaties van glutaminezuur met andere stoffen. Glutaminezuur is een aminozuur. Aminozuren komen ook veel in je lichaam voor. Ze zitten in eiwitten in je lichaam, maar ook in dierlijke producten zoals varkensvlees, rundvlees, kip en vis. Het glutaminezuur dat in voedingsmiddelen wordt gebruikt, wordt gemaakt met behulp van bacteriën. Bij de productie van mononatriumglutamaat (E 621) kunnen genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt.
Glutamaat dat als smaakversterker is toegevoegd aan producten is hetzelfde als glutamaat dat van nature ergens in zit. Voor ons lichaam is er geen verschil. De hoeveelheid glutamaat die je als smaakversterker binnen krijgt, is veel kleiner dan de hoeveelheid die van nature al in je voeding zit. Fabrikanten hoeven voor de juiste smaak namelijk maar een klein beetje te gebruiken.
In de onderstaande tabel worden maximaal 8 producten aangegeven die een goede indruk geven waar toegevoegd glutamaat in kan zitten. Dit is geen volledige lijst, want glutamaten kunnen aan veel producten toegevoegd worden. Producten die veel toegevoegd glutamaat bevatten staan meestal niet in de Schijf van Vijf. Enkele voorbeelden van producten met veel toegevoegd glutamaat zijn koek, gebak, snacks, bouillon, kant-en-klaarsoepen en -sauzen, bewerkt vlees, kruidenmixen en smaakmakers.
Het ontdekken van je eigen voedselgevoeligheden en het vervolgens onthouden van voedsel, is misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen om deze aandoening te behandelen. Zoals bij veel gevolgen van een voedselintolerantie kan de oorzaak bepaald worden door de eliminatie methode toe te passen. Hierdoor kom je er achter welk voedingsmiddel de oorzaak kan zijn. Een uitstekend hulpmiddel daarbij is de Voedselintolerantie Test. Daarbij krijg je de resultaten van de voeding waar je intolerant voor bent. Je kunt dan op een gerichte wijze de eliminatie methode gaan toepassen. Daardoor kom je er sneller achter welk voedingsmiddel de oorzaak is. Wil je een Voedsel Intolerantie Test bestellen, dan kan dat door HIER te klikken. In vier eenvoudige stappen bestel je een test en aan de hand van het resultaat kun je zien waar jij intolerant voor bent.
* bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glutamaat.aspx