Snelle levering
Resultaten binnen 8-10 dagen

Meer dan 10 jaar ervaring
Betrouwbaar en deskundig

100% Veilige Checkout
Winkel met vertrouwen

100% garantie
geld terug garantie

Wat is een Voedsel Intolerantie

By johandebruijn

januari 8, 2018

intolerantie, voedsel intolerantie

Wat is een Voedsel Intolerantie en hoe kom je er achter of je daar last van hebt.

Wat een Voedsel Intolerantie is wordt tegenwoordig steeds meer gevraagd terwijl ook de vraag hoe je aan een Voedsel Intolerantie komt, steeds vaker gehoord wordt.

Wij hebben voor alle duidelijkheid een heel informatief en gemakkelijk te begrijpen filmpje gevonden dat wij graag aan je willen laten zien in de veronderstelling dat je dan tenminste weet wat een Voedsel Intolerantie is en waar het door komt. Wil je precies weten waar je intolerant voor bent dan is het beste dat je een test neemt. Op basis van enkele haren wordt er een onderzoek gedaan waarbij meer dan 300 food en 300 nod food worden getest. Zo kom je er snel achter waar jouw intolerantie ligt en kun je er snel wat aan gaan doen.

Uit het bovenstaande filmpje blijkt dus dat er een verschil is tussen een allergie en een voedsel intolerantie. Bij een allergie gaat het om een reactie van het immuumsysteem terwijl het bij een intolerantie veelal gaat om tekorten of om additieven.

Een voedselintolerantie wordt dan ook veroorzaakt door:
- een tekort aan een bepaald enzyme in het lichaam zoals bij lactose-intolerantieeen
- tekort aan een transporteiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie
- door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine
- door additieven die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen zoals kleurstoffen

Lactose intolerantie.

Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. We spreken dan van lactose-intolerantie.

Het tekort aan lactase is dus de oorzaak van de klachten. Dit wordt ook wel lactase-deficiëntie of lactase-tekort genoemd. Door het tekort aan lactase kan lactose niet opgenomen worden door ons lichaam. Dit wordt lactosemalabsorptie genoemd. Niet iedereen heeft last van klachten door de verminderde opname van lactose. Als iemand wel last heeft van klachten spreken we van lactose-intolerantie: het niet goed verdragen van lactose.

Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie, afhankelijk van de oorzaak. Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar de intolerantie kan ook ontstaan op kinderleeftijd of bij volwassenen.

Fructose intolerantie

Fructose is een koolhydraat (vruchtensuiker) dat onder andere voorkomt in fruit, groenten en honing. Fructose wordt normaal gesproken in de dunne darm met behulp van een transporteiwit (GLUT-5) in het bloed opgenomen. Wanneer je een fructose intolerantie hebt werkt het fructose transport eiwit niet goed. De fructose wordt niet opgenomen in de dunne darm en komt in de dikke darm terecht. Fructose intolerantie wordt ook wel fructose malabsorptie genoemd. De bacteriën in de dikke darm gaan de fructose verteren, dit proces wordt ‘fermenteren’ genoemd. Tijdens dit proces komen veel extra gassen en darmprikkelende stoffen vrij. Dit kan klachten veroorzaken.

Fructose intolerantie komt redelijk veel voor in Westerse landen, dus ook in Nederland. Naar schatting heeft 36% van de Europeanen te maken met Fructose intolerantie. Ruim de helft van deze 36% ervaart ook klachten. Veel mensen hebben naast fructose intolerantie ook een prikkelbare darm. Mogelijk krijgen veel mensen de diagnose prikkelbare darm gesteld, terwijl er meer aan de hand kan zijn.

Fructose intolerantie kan in alle leeftijden voorkomen. Veel kinderen hebben te maken met fructose intolerantie, omdat de darmen van kinderen erg gevoelig zijn. Daarnaast kunnen zij minder goed tegen suikers dan volwassenen. In veel gevallen groeien kleine kinderen over de intolerantie heen naarmate zij ouder worden.

Histamine

Histamine is een stof die in het lichaam en in bepaalde voedingsmiddelen zit. In het lichaam speelt histamine een rol binnen het immuunsysteem. Er is een kleine hoeveelheid opgeslagen in de mestcellen; dat zijn cellen waarin het lichaam stoffen bewaart die indringers onschadelijk kunnen maken. Deze zijn nodig voor diverse lichaamsprocessen zoals:

- De ademhaling
- De bloedsomloop
- De spijsvertering
- Het hartritme

Daarnaast beschermt histamine je tegen stoffen die het lichaam als ‘gevaarlijk’ beschouwt. Denk bijvoorbeeld aan het gif van een wespensteek. Je lichaam brengt dan meer histamine naar de plek waarde gevaarlijke stof zit en maakt antistoffen aan.

Hoewel histamine dus een lichaamseigen stof is, kun je maar een beperkte hoeveelheid aan. Hoeveel histamine je lichaam aan kan, is voor iedereen verschillend. Het lichaam kan namelijk niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine. Wanneer er teveel histamine in je lichaam vrijkomt, uit zich dat in allergische reacties. Je kunt dan last hebben van:

- Irritatie van huid, neus, keel en longen
- Jeuk Roodheid en zwelling
- Huiduitslag
-Hoesten
-Slijm in de keel
-Slaapproblemen

Additieven zoals kleurstoffen

Kleurstoffen zijn additieven die aan de voeding worden toegevoegd om de oorspronkelijke kleur van het voedingsmiddel te herstellen, om de kleur van het voedingsmiddel te versterken of om een voedingsmiddel een aantrekkelijkere kleur te bezorgen. Er bestaan natuurlijke kleurstoffen en synthetische kleurstoffen. Natuurlijke kleurstoffen zijn als dusdanig in de natuur aanwezig of hebben een behandeling ondergaan. Bij de synthetische kleurstoffen onderscheiden we de azo-kleurstoffen en de niet-azo-kleurstoffen. Azo-kleurstoffen hebben een bijzondere chemische structuur waardoor het deze kleurstoffen zijn die pseudo-allergische reacties kunnen uitlokken.

Wat als er sprake is van een mogelijke intolerantie

Of er sprake is van een (voedsel)intolerantie kan bepaald worden door het nemen van een voedselintolerantietest.  Niet alleen door het nemen van een test kun je er achter komen of je ergens intolerant voor bent; je kunt ook zelf aan de slag gaan door systematisch je menu aan te passen. je laat voeding uit je menu weg en voegt dit later weer toe. Zo kun je er door middel van trail en error achterkomen waar je eventueel intolerant voor bent.  Neem je een test dan liggen de zaken eenvoudiger want dan zie je alle mogelijke stoffen waarvoor een intolerantie is. Heb je de test eenmaal genomen dan kun je verder gaan om de juiste voedingsmiddelen te elimineren uit je dagelijks menu; dat doe je volgens de eliminatiemethode.

Op die manier kun je de problemen te lijf gaan en op een prettige manier doorgaan met je leven zonder enige intolerantie. Als je weet waar je intolerant voor bent weet je welke voeding je wel of niet kunt nemen. Ga je dus uit eten en weet je waarvoor je intolerant bent dat kun je daar rekening mee houden en laten weten welke voeding of voedingstoffen je niet kunt nemen.

Een voorbeeld van een resultaat op een Voedsel Intolerantie test zie je hieronder. Je kunt dan ook precies zien op welke stoffen er gereageerd wordt. Kijk bijv. naar anijszaad; daar wordt 100% op gescoord. Anijszaad zou dus niet tot je menu mogen behoren. Verder zie je ook dat deze persoon 100% reageert op knoflook waardoor het wellicht beter is geen knoflook te gebruiken. Volg je de eliminatiemethode dan kom je er snel achter welke symptomen het eten van bijv. anijszaad of knoflook met zich meebrengen.

voedselintolerantietest

Conclusie.

De vraag wat een voedselintolerantie is kan op basis van het bovenstaande als volgt worden beantwoord:
Een voedselintolerantie is;
- een tekort aan een bepaald enzyme in het lichaam zoals bij lactose-intolerantieeen 
- tekort aan een transporteiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie
- door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine
- door additieven die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen zoals kleurstoffen>

De vraag wat je er aan kunt doen is van praktische aard. Aan een voedselintolerantie kun je wat doen als je weet welke intolerantie je hebt of waar het om gaat. Is dat eenmaal vastgesteld dan kun je door het elimineren van deze stoffen uit je voeding de oorzaak wegnemen.

Maar in de plaats van alles zelf uit te proberen kun doormiddel van het nemen van en test nu gericht aan het werk gaan.
Een voedselintolerantietest kan gedaan worden op basis van een haaranalyse en op basis van een bloedmonster analyse. Wil je weten welke testen wij daarvoor in huis hebben, klik dan op de knop en je komt bij onze producten en prijzen.

Problemen met voedselovergevoeligheid?

Onze testen laten zien of jouw problemen gerelateerd zijn aan voedselovergevoeligheid zoals een allergie of intolerantie.

Laat een bericht achter
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Mis niets van onze artikelen!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte